Hoe de verkiezingen in Groenland (57.000 inwoners) gevolgen voor de hele wereld hebben

In Groenland – 57.000 inwoners – zijn ze afgelopen week naar de stembus getrokken. De uitslag van die verkiezingen dreigt een globale impact te krijgen. Immers, de winnaars, de linksgroene Inuit Ataqatigiit-partij, won met een campagne tegen het ontmijnen op grote schaal van zeldzame aardmetalen.

Zeldzame aardmetalen zijn zeventien zware scheikundige elementen die van nature in het heelal voorkomen. In tegenstelling tot hun naam zijn ze eigenlijk allesbehalve zeldzaam. Lutetium, het minst voorkomende zeldzame aardmetaal is overvloediger aanwezig op onze planeet dan bijvoorbeeld goud. Maar er bruikbare materialen van maken is kostbaar en ingewikkeld.

Zeldzame aardmetalen zijn een cruciaal onderdeel van zowat alles hightech – van mobiele telefoons tot oplaadbare batterijen. En de hele toeleveringsketen ervan wordt momenteel gedomineerd door China.

De linkse milieuactivistische partij van Groenland, Inuit Ataqatigiit, heeft dinsdag een overwinning behaald bij de algemene verkiezingen na campagne te hebben gevoerd tegen de ontwikkeling van een omstreden mijn van deze zeldzame aardmetalen.

De ongelofelijke rijkdom van Kvanefjeld

De partij, die in de oppositie zat, won 37 procent van de stemmen, en haalde voor het eerst meer dan de vroegere grootste partij, het centrumlinkse Siumut. De milieuactivisten zullen moeten onderhandelen over een coalitie om een ​​regering te vormen. Maar de 34-jarige Múte B. Egede, de leider van Inuit Ataqatigiit, zei dat de kiezers hun standpunt duidelijk hadden gemaakt en dat het mijnbouwproject in Kvanefjeld in het zuiden van het land zou worden stopgezet.

Afgezien van een enorme hoeveelheid uranium blijkt uit schattingen dat de Kvanefjeld-mijn de grootste afzetting van zeldzame aardmetalen buiten China zou kunnen bevatten (en China is goed voor meer dan 90 procent van de wereldwijde productie). Greenland Minerals, het Australisch bedrijf achter het project dat voor een stuk in handen is van Chinese aandeelhouders, heeft gezegd dat de mijn ‘het potentieel heeft om de belangrijkste producent van zeldzame aardmetalen in de westerse wereld te worden’.

Het mijnbouwproject is al jaren in ontwikkeling, waarbij de overheid telkens het boren voor onderzoek goedkeurde, maar geen definitieve goedkeuring voor de mijn zelf gaf. Onder Groenlanders was het verzet tegen de mijn gegroeid door de mogelijke blootstelling van een uniek, kwetsbaar gebied aan radioactieve vervuiling.

Waarnemers zeggen dat de verkiezingsuitslag een duidelijke boodschap is voor mijnbouwbedrijven die toegang willen tot de ondergrondse rijkdommen van Groenland: ze zullen zich moeten houden aan strikte milieunormen en moeten proberen Groenlanders duurzame alternatieven te bieden.

Open voor zaken, maar niet te koop

Gezien China’s dominantie over de wereldwijde productie en levering van zeldzame aardmetalen, betekent dat voor westerse landen dat ze zullen moeten zoeken naar nieuwe manieren om hun band met het grondstofrijke Groenland te versterken om het binnen de invloedssfeer te houden.

Twee jaar geleden deden de lucratieve grondstoffen en het toenemende strategische belang van het eiland er toenmalig president Donald Trump nog toe te verklaren dat de VS Groenland zou moeten kopen. De regering van Groenland maakte echter duidelijk dat het niet te koop was. ‘We zijn open voor zaken, niet te koop’, schreef het ministerie van Buitenlandse Zaken van het eiland destijds op Twitter.

Denemarken, dat niet tegen de onafhankelijkheid van Groenland is, geeft het eiland een jaarlijkse subsidie ​​van ongeveer 526 miljoen euro, goed voor ongeveer een derde van de Groenlandse begroting. Zonder dat geld is Groenland als onafhankelijk land momenteel niet levensvatbaar Groenland is wel van plan om zijn economie te laten groeien door zijn visserij- en toerismesectoren te ontwikkelen, evenals door landbouw in het zuidelijke deel van het eiland, dat het hele jaar door ijsvrij is. Maar dat zijn projecten van lange duur die in de verste verte nu nog niet genoeg opbrengen.

Pijnlijk: 70 miljoen foetsie

Zonder mijnbouw lukt de Groenlandse droom van onafhankelijkheid dus niet en dat is ook de reden waarom Groenland het klimaatakkoord van Parijs niet heeft ondertekend. Groenland warmt sinds de jaren negentig twee keer zo snel op als de rest van de planeet, wat een dramatische invloed heeft op de traditionele manier van leven van de Inuit, die meer dan 90 procent van de Groenlandse bevolking uitmaken. Maar door de overeenkomst van Parijs te ondertekenen, zou het geen groot mijnbouwproject kunnen ontwikkelen. Met de nakende machtswissel lijkt het erop dat Groenland zich toch bij Parijs gaat aansluiten.

De verkiezingsoverwinning van de groenlinkse Inuit is erg pijnlijk voor Greenland Minerals, dat al meer dan 70 miljoen euro investeerde in Kvanefjeld. Het probeerde het tij nog te doen keren met een contra-intuïtieve campagne om de Groenlanders te overtuigen dat de mijn net zou bijdragen aan de nieuwe wereldwijde groene economie. Volgens het bedrijf zijn 80 procent van de commerciële afzettingen in Kvanefjeld zeldzame aardmetalen, die veel worden gebruikt in windturbines, hybride auto’s en lasers; uranium is goed voor slechts 10 procent.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20