Verenigde Arabische Emiraten sluiten voorlopig compromis met OPEC+ over olieproductie

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het oliekartel OPEC+ hebben woensdag een voorlopig compromis gesloten na een impasse van bijna twee weken over de toekomstige olieproductieniveaus, zo melden de Wall Street Journal en Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Het oliekartel OPEC en zijn (door Rusland aangevoerde) bondgenoten, verenigd onder de naam OPEC+, zijn er recent niet in geslaagd om tot een akkoord te komen wat de olieproductie betreft. De VAE waren vragende partij om de productie op te voeren.

De olieproducerende landen zijn er eerder deze maand niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over de olieproductie. De VAE hebben toen een gecoördineerd olieproductieplan verworpen voor het oliekartel, dat werd aangevoerd door Saoedi-Arabië. De VAE eisten toen dat hun “basisniveau” voor de productie van ruwe olie – de maximale hoeveelheid die het volgens de OPEC kan produceren – zou worden verhoogd.

Dat niveau is bepalend voor de omvang van de productiebeperkingen en -quota die het volgens de productieovereenkomsten van de groep moet naleven. De leden verlagen hun productie met hetzelfde percentage vanaf dat “basisniveau”, dus een hoger niveau zou de VAE een groter productiequotum geven.

3,65 miljoen vaten per dag

Het is net over dat basisniveau dat de VAE nu een akkoord hebben gesloten met OPEC+. Het niveau gaat van 3,17 miljoen vaten per dag naar 3,65 miljoen, volgens bronnen geciteerd door Wall Street Journal. Dat cijfer is wel nog niet bevestigd. De verhoging zou ingaan vanaf april 2022. De VAE waren eerder vragende partij om dat niveau te verhogen tot 3,8 miljoen vaten per dag.

De VAE zullen een voorstel van Saudi-Arabië om de productiebeperkingen te verlengen tot december 2022 nu wel steunen, aldus een afgevaardigde van OPEC+.

Productie voorzichtig opschroeven

De overeenkomst zet overigens de deur op een kier om vanaf volgende maand de productie te verhogen. Volgens dat plan, dat door de meeste OPEC-afgevaardigden wordt gesteund, zal het oliekartel de productie opschroeven met 400.000 vaten per dag. Daarna wordt de productie geleidelijk opgetrokken. Vanaf augustus tot september zouden gemiddeld 2 miljoen vaten per dag extra geproduceerd worden.

Vorige week werden de OPEC en haar bondgenoten gedwongen af te zien van de bovenstaande overeenkomst omdat de VAE op het laatste moment bezwaren hadden tegen de deal. Door de productie te verhogen, willen de olieproducerende landen de prijs in bedwang houden. De heropening van de wereldwijde economieën heeft immers een opwaartse impact op die prijs.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20