Verenigde Arabische Emiraten plooien voor expats

De Verenigde Arabische Emiraten doen grote inspanningen om een aantrekkelijke bestemming te blijven voor expats. Buitenlandse koppels die in de Emiraten wonen zullen voortaan kunnen samenwonen zonder dat ze daarvoor gehuwd moeten zijn. Ook alcohol wordt vrij verkrijgbaar.

Lokale Arabische kranten berichten nog vrij geheimzinnig over het feit dat een reeks zaken uit het strafrecht wordt gehaald. ‘Zonder de fundamentele waarden van onze samenleving in vraag te stellen, worden bepaalde zaken die anderen geen schade toebrengen gedepenaliseerd’, schrijft de krant Al-Ittihad.

Maar Engelstalige media schetsen een gans ander beeld. De krant The National heeft het over de belangrijkste hervorming van het wetssysteem in jaren. ‘De nieuwe wetten gaan onmiddellijk in. Ze moeten de Emiraten toelaten een bestemming voor buitenlandse investeringen te blijven en voor kandidaat-expats overal ter wereld.’

Buitenlandse inwoners van de 7 Emiraten die de VAE rijk is en die 90 procent van de totale bevolking uitmaken zullen voortaan hun familiale zaken kunnen regelen volgens de wet die geldt in hun land van oorsprong. Dat geldt voor echtscheidingen en erfeniskwesties. Wel blijven voor zaken die in de VAE worden aangekocht – vastgoed bijvoorbeeld – de lokale wetten gelden.

Andere nieuwigheden zijn de decriminalisering van de verkoop en de consumptie van alcohol. Expats konden tot nog toe enkel alcohol kopen mits een speciale vergunning. Verder kunnen ongehuwde buitenlandse koppels voortaan onder één dak wonen. Minder courante zaken zijn de depenalisering van zelfmoord (een zelfmoordpoging kon tot nu gerechtelijke vervolging hebben), de versterking van de wet op seksueel overschrijdend gedrag en de zogenaamde ‘eremoorden’.

4.250 euro inkomen per maand

Geconfronteerd met het verlies van 900.000 jobs als gevolg van de pandemie, probeert ook Dubai nu vooral buitenlandse telewerkers aan te trekken. Maar enkel wie kan bewijzen dat ie meer dan 4.250 euro per maand verdient, is welkom.

Wie zich in de Verenigde Arabische Emiraten wilde vestigen, kon dat tot nog toe enkel mits een formeel werkaanbod van een lokale werkgever. Maar de pandemie verandert alles. ‘Buitenlandse professionals zullen nu in Dubai kunnen wonen terwijl ze in het buitenland werken’, schreef Gulf News een maand geleden ‘En dat zonder inkomstenbelasting te betalen, noch in hun thuisland, noch in de VAE.’

In de VAE wonen mensen van 200 verschillende nationaliteiten. De bekendste Emiraten zijn Abu Dhabi en Dubai.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20