Verenigd Koninkrijk wil midden dit decennium autonome mobiliteit lanceren

Het Verenigd Koninkrijk wil tegen het midden van dit decennium op de openbare weg een ​​brede uitrol van zelfrijdende voertuigen. De Britse regering zal een aantal nieuwe wetten introduceren om die trafieken te reguleren. Dat heeft Grant Shapps, de Britse minister van Transport, aangekondigd. Shapps voegde eraan toe dat de Britse overheid voor de financiering van de uitbouw van de sector een budget van 100 miljoen pond heeft gereserveerd.

“De Britse overheid wil volop kunnen inspelen op de mogelijkheden die de opkomende markt van autonome voertuigen te bieden heeft”, verduidelijkte Grant Shapps. “De waarde van deze sector wordt geschat op 42 miljard pond. De activiteit zou in het Verenigd Koninkrijk ruim 38.000 nieuwe banen kunnen creëren.”

Aansprakelijkheid

“We willen dat het Verenigd Koninkrijk voorop loopt bij de ontwikkeling en het gebruik van deze fantastische technologie”, benadrukte de minister. “Daarom investeren we miljoenen ponden in essentieel onderzoek om de veiligheid van de activiteit te garanderen.”

Een aantal voertuigen met zelfrijdende functies zullen volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk op een aantal type van wegen worden toegelaten. Er is daarvoor een wet in voorbereiding om de aansprakelijkheid bij ongevallen te regelen.

Daarbij wordt voorzien dat de gebruikers van autonome voertuigen niet zouden kunnen worden vervolgd voor onvoorzichtig of gevaarlijk rijden, maar ook vrijuit zouden kunnen gaan wanneer de wagen een snelheidsovertreding zou begaan of een rood stoplicht zou negeren. 

Om aan een proces-verbaal te kunnen ontsnappen, zouden de gebruikers wel moeten kunnen aantonen dat op het ogenblik van de inbreuk de zelfrijdende modus van het voertuig was geactiveerd. Volgens de nieuwe wetgeving zou de verantwoordelijkheid bij ongevallen of verkeersinbreuken daarentegen bij de ontwikkelaar of de fabrikant van de zelfrijdende auto worden gelegd.

De individuele eigenaar van de zelfrijdende wagen zou echter nog steeds verantwoordelijk zijn voor het verzekeren van het voertuig en zou tevens moeten garanderen dat het vervoermiddel in goede staat blijft onderhouden. De eigenaar zou ook eventuele ongevallen moeten melden en ervoor zorgen dat de inzittenden de gordelplicht zouden naleven.

Voordelen

“Zelfrijdende voertuigen kunnen enorme voordelen aanreiken”, benadrukte Grant Shapps nog. “De technologie kan niet alleen de toegang van het individu tot onderwijs en andere essentiële diensten vergemakkelijken, maar de industrie kan bovendien in het land tienduizenden banen creëren.”

“Het belangrijkste is echter dat autonome wagens helpen om het verkeer veiliger te maken”, gaf de minister daarbij aan. “Ze kunnen immers de risico’s op verkeersongevallen door bestuurdersfouten verminderen.”

Automobilisten die volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk de eerste wagens met zelfrijdende functies kopen, zullen echter nog steeds een geldig rijbewijs nodig hebben om van andere wegen gebruik te kunnen maken. Bij volledig autonome voertuigen die midden dit decennium zouden worden geïntroduceerd, zouden die documenten daarentegen niet langer noodzakelijk zijn.

Edmund King, voorzitter van de Britse Automobile Association (AA), waarschuwde echter dat de introductie van autonome mobiliteit nog altijd een belangrijke stap blijft. “Er is nog een grote overstap van het geassisteerd rijden, waarbij de bestuurder nog steeds de controle over de activiteit heeft, naar de volledige autonome mobiliteit, waarbij de auto de controle overneemt”, verduidelijkte King. 

“Het is belangrijk dat de overheid onderzoekt op welke manier deze voertuigen op verschillende wegen en onder veranderende weersomstandigheden met andere weggebruikers zouden omgaan. Maar de uiteindelijke beloning is al die inspanningen waard.”

“De technologie achter de zelfrijdende wagens is immers in staat om duizenden mensenlevens te redden, terwijl tegelijkertijd de bewegingsvrijheid van talloze ouderen en minder mobiele personen sterk kan worden verbeterd.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20