Verenigd Koninkrijk organiseert wereldtop over energiezekerheid in tijden van crisis

Verenigd Koninkrijk organiseert wereldtop over energiezekerheid in tijden van crisis
De Britse premier Keir Starmer – Anthony Devlin/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • Het Internationaal Energieagentschap (IEA) benadrukt diversificatie van energiebronnen, politieke stabiliteit voor langetermijninvesteringen en versterkte wereldwijde samenwerking.
  • Europa’s voortdurende afhankelijkheid van geïmporteerd gas belemmert internationale samenwerking en leidt tot marktonzekerheid door handelsspanningen en geopolitieke conflicten.
  • Opkomende bedreigingen zoals cyberaanvallen en aanvallen op onderzeese infrastructuur maken het landschap van de energiezekerheid nog ingewikkelder.

Globale topconferentie over energiezekerheid

Wereldleiders komen deze week in Londen bijeen voor een cruciale top over energiezekerheid. Het evenement, dat wordt georganiseerd door de Britse premier Keir Starmer en het Internationaal Energieagentschap (IEA), is bedoeld om de onzekerheden op de wereldmarkt aan te pakken en een stabiele energievoorziening te garanderen. Meer dan 60 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, India, Japan en de Verenigde Staten, zullen samen met vertegenwoordigers van grote energiebedrijven deelnemen.

Uitdagingen voor wereldwijde samenwerking

Fatih Birol van het IEA gaf aan dat landen lessen moeten trekken uit het conflict tussen Rusland en Oekraïne en wees op drie belangrijke principes voor energiezekerheid: diversificatie van energiebronnen, politieke stabiliteit voor langetermijninvesteringen en versterkte wereldwijde samenwerking.

De huidige trends wijken echter af van deze idealen. De aanhoudende afhankelijkheid van Europa van geïmporteerd gas, samen met de handelsspanningen die veroorzaakt zijn door de Amerikaanse president Donald Trump, hinderen de internationale samenwerking en zorgen voor marktonzekerheid.

Opkomende bedreigingen voor de energie-infrastructuur

Opkomende bedreigingen voor de energie-infrastructuur maken het landschap nog ingewikkelder. Birol onderstreept het belang van het aanpakken van zowel traditionele risico’s, zoals geopolitieke conflicten in Europa en het Midden-Oosten, als opkomende bedreigingen zoals cyberaanvallen en aanvallen op onderzeese infrastructuur.

Kritiek van milieugroepen

Ondanks de diversificatie van Russisch pijplijngas blijft Europa kwetsbaar vanwege de grote afhankelijkheid van de import van vloeibaar aardgas. Energieanalist Ron Bousso wijst erop dat mogelijke exportbeperkingen van de VS en verstoringen in de Straat van Hormuz, een cruciale scheepvaartroute voor olie en gas, de energiezekerheid van Europa in gevaar kunnen brengen.

De top heeft kritiek uitgelokt van milieugroeperingen die zich zorgen maken over de grote aanwezigheid van fossiele brandstoffen onder de deelnemers.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00