Key takeaways
- Het VK moet zijn landbouwpraktijken aanzienlijk veranderen om in 2050 een netto nuluitstoot te bereiken.
- Het verminderen van de veestapel met 22 procent tegen 2035 en meer dan 38 procent tegen 2050 is de sleutel tot het bereiken van deze verschuiving.
- Britse burgers moeten hun vleesconsumptie tegen 2050 met ongeveer 35 procent verminderen ten opzichte van de niveaus van 2019.
Het Verenigd Koninkrijk moet zijn landbouwpraktijken en landgebruik aanzienlijk veranderen om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken. Dit is volgens het Climate Change Committee (CCC), de onafhankelijke adviseur van de regering op het gebied van klimaatverandering, die aangeeft hoeveel broeikasgassen het VK kan uitstoten om zijn klimaatdoelstellingen te halen.
Uitdagingen
Het zevende koolstofbudget van de CCC richt zich op de periode van 2038 tot 2043 en erkent dat, hoewel de emissies sinds 1990 met bijna de helft zijn gedaald, het bereiken van verdere reducties in sectoren zoals de landbouw een grotere uitdaging zal zijn. De landbouw is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 11 procent van de uitstoot in het VK, een cijfer dat de komende jaren naar verwachting zal stijgen naarmate andere sectoren koolstofarmer worden.
Vleesvermindering belangrijk
De CCC stelt voor om de veestapel te verminderen: 22 procent minder tegen 2035 en meer dan 38 procent tegen 2050, om de impact te verzachten. Deze vermindering is bedoeld om land vrij te maken voor de aanplant van grote stukken nieuw bos en de teelt van energiegewassen. Het zal ook de directe uitstoot door vee en hun voerproductie verminderen.
Voedselverandering noodzakelijk
De begroting benadrukt het belang van een ander voedingspatroon om deze verschuiving te bewerkstelligen. Hoewel volledige onthouding van vlees niet vereist is, zullen Britse burgers hun consumptie tegen 2050 met ongeveer 35 procent moeten verminderen ten opzichte van het niveau in 2019. De CCC erkent dat hiervoor een aanhoudende en versnelde afname van de vlees- en zuivelconsumptie nodig is die verder gaat dan de huidige trends.
Beleid nodig
De commissie pleit voor duidelijkere voedseletikettering met informatie over emissies om consumenten mondiger te maken, samen met veranderingen in de lay-out van supermarkten die niet-vleesopties promoten. Uiteindelijk zal de Britse regering concreet beleid moeten implementeren om verschuivingen in eetgewoonten, landgebruik en veehouderij aan te pakken.
Kansen voor de toekomst
Deze overgang biedt zowel uitdagingen als kansen. Het is in lijn met een gezonder dieet, waardoor de jaarlijkse kosten van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en obesitas, die 98 miljard pond bedragen, omlaag gaan. Bovendien kan een verschuiving naar plantaardig voedsel de voedselzekerheid vergroten doordat er per calorie minder land wordt gebruikt dan bij de productie van vlees en zuivel.
Doelstellingen halen
Deze ambitieuze doelstellingen vereisen een aanzienlijke toename in de aanplant van bomen, die de afgelopen jaren achter is gebleven bij de eisen. Als deze doelen niet gehaald worden, kunnen nog grotere veranderingen in het voedingspatroon of andere maatregelen nodig zijn om dit te compenseren.
Succes staat of valt met samenwerking
Ondanks de uitdagingen biedt het zevende koolstofbudget van het CCC mogelijkheden voor natuurherstel, economische diversificatie in plattelandsgebieden en een esthetischer en ecologisch gezonder platteland. Het succes van deze overgang hangt af van de samenwerking tussen beleidsmakers, boeren, consumenten en milieuorganisaties.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!