Europa wil vanaf 6 oktober strengere grenscontroles voor niet-EU-reizigers, dus ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zullen Britten biometrische gegevens zoals gezichtscans en vingerafdrukken moeten laten inlezen. In het VK zelf verwacht men chaos, nu particulieren voor het eerst de gevolgen van een harde Brexit zullen ondervinden.
In het nieuws: De nieuwe biometrische scans zouden slecht georganiseerd worden, denken de Britten.
- Vanaf 6 oktober moeten alle niet-EU-burgers die de EU binnen komen hun gezicht laten scannen en hun vingerafdrukken laten nemen. Dat kan aan bij de grenscontrole, maar er is ook een app in het leven geroepen om je gegevens door te geven voordat je afreist.
- Nadat de biometrische gegevens in het systeem zitten, kan je bij de grenscontrole passeren op basis van gezichtsherkenning, en dat drie jaar lang. Daarna moet je als niet-EU-burger je gegevens weer actualiseren. Dit kan totdat je paspoort vervalt.
- De bedoeling van de EU is om illegale migratie tegen te gaan. Op deze manier kan er ook beter worden gekeken of niemand hun maximale verblijfsduur overtreedt. En de EU zou ook van allerlei administratieve rompslomp af zijn, zoals stempels in paspoorten zetten.
- Echter blijkt dat de app, die ontwikkeld werd in opdracht van grensbeveiliger Frontex, nog niet goed werkt. Britten vrezen dan ook dat er lange rijen aan de grenzen zullen ontstaan omdat de gegevens nog niet op voorhand kunnen worden ingegeven. Eenzelfde soort chaos ontstond toen vrachtwagens voor de eerste keer fysiek werden gecontroleerd door de douane.
- Het Britse Getlink is nu biometrische toegangspoortjes aan het plaatsen in Folkestone en Calais, aan weerskanten van de Kanaaltunnel. De meeste problemen worden verwacht aan de haven van Dover, omdat die relatief klein is en er heel veel voertuigen passeren.
Nieuwe regering
Ingezoomd: De nieuwe Britse regering kan mogelijk een deal bereiken met de EU.
- De vorige Britse premier, Rishi Sunak, probeerde nog om een voorkeurbehandeling voor de Britten af te dwingen. Britse burgers zouden zonder veel registratie de grenscontrole mogen passeren, was zijn idee. Dat stootte op een harde ‘nee’ van Europa.
- De nieuwe Britse regering, onder leiding van Keir Starmer, wil een beter samenwerkingsbeleid met de EU en zou bereid zijn om deals te sluiten. Het is dus mogelijk dat er later nog iets wordt beklonken voor de Britten.
- Binnen de regering is te horen dat de EU-maatregelen niet in vraag worden gesteld. Wel worstelt de nieuwe linkse Labour-regering met de timing. Als de controles inderdaad chaos opleveren, vreest Labour daar de schuld van te krijgen. Dat vindt men niet eerlijk, aangezien het de Conservatieven waren die Brexit erdoor duwden en vervolgens niet tot een tijdig akkoord met de EU kwamen.
Uitstel door de Olympische Spelen
Opgemerkt: Ook Frankrijk ziet de nadelen van de controles.
- De invoering van grondigere grenscontroles voor het Verenigd Koninkrijk stond al een tijdje op de planning, al sinds 2017. De EU wilde de biometrische poortjes eigenlijk al vanaf 2021 in gebruik nemen, maar het plan werd door protest uitgesteld.
- Een laatste uitstel kwam er doordat Frankrijk vreesde voor minder bezoekers aan de Olympische Spelen, die in Parijs doorgaan. Daarom treden de controles pas in werking vanaf oktober. Dat komt dan weer voor de Britten onhandig uit: het is amper drie weken voor de herfstvakantie.
- De gewone Brit blijkt totaal niet op de hoogte. Volgens een bevraging van het ministerie van Transport heeft 69 procent nog niet gehoord van het nieuwe systeem. 15 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze minder zouden reizen door de extra controles.
- De vrees lijkt dus terecht: als de Britse regering de bevolking niet ingelicht krijgt en de EU slaagt er niet in om de app te laten werken, dan levert dat gegarandeerd gefrustreerde reizigers op.