Verbouwingen die de waarde van je woning verhogen

De vastgoedprijzen zitten stevig in de lift. De toenemende vraag naar huizen en appartementen heeft immers een opwaarts effect op de woningprijzen. Toch kan je zelf ook een aantal zaken doen om de waarde van je woning een boost te geven. We geven een overzicht van welke verbouwingen een positief effect hebben op de verkoopprijs. 

Verbouwen in plaats van verkopen

Wanneer je als vastgoedegeinaar beslist om in je woning te blijven wonen, in plaats van te verhuizen, dan kun je uiteraard wel een ​​aantal verbeteringen aanbrengen en op die manier je leefomgeving nog comfortabeler maken. Je moet er echter rekening mee houden dat veel verbouwingsprojecten geen noemenswaardige waarde toe zullen voegen aan je huis. Het is zelfs zo dat een aantal verbeteringen afbreuk zal doen aan de vraagprijs zodra je beslist om de woning te verkopen. Aan de andere kant kunnen sommige verbouwingsprojecten juist wel een significante toegevoegde waarde genereren ten aanzien van je woning.

Het is dus belangrijk om erachter te komen welke verbouwingsprojecten je als een goede investering kunt zien, en welke projecten je absoluut beter niet uit kunt voeren. Hieronder hebben we een aantal nuttige tips voor verbouwingsprojecten op een rijtje gezet die de waarde van je woning kunnen verhogen, maar eveneens zullen er een aantal projecten aan bod komen die je zeker niet uit zou moeten voeren als je dit doel wilt bereiken.

Verbouwingen die een toegevoegde waarde hebben voor je woning

Veel verbouwingen zullen een zekere waarde toevoegen aan je huis en tevens de kwaliteit van leven van je gezin verbeteren. Door direct aan deze verbouwingen te beginnen, kun je al snel van alle voordelen en verbeteringen genieten. Indien je duurzame verbeteringen aan hebt gebracht, kan je je investering terugverdienen dankzij bijvoorbeeld energiebesparingen.

Richt de keuken opnieuw in

De meeste mensen zien hun keuken als het hart van hun woning en om die reden zal een verbetering van deze ruimte zich uiteindelijk (deels) terugbetalen. Door je keuken te verbouwen kun je vaak tussen de 60 en 120 procent van de investering terugverdienen, mits je hierin niet gaat overdrijven. Zo moet je de keuken nooit exclusiever maken dan de rest van de woning.

De reden waarom je niet moet investeren in een luxe keuken heeft vooral te maken met de sfeer die een bepaalde woning uitstraalt. Door de keuken hiervan af te laten wijken, zal de woning niet langer authentiek zijn en diens kenmerkende karakter en charme verliezen. Een grote investering kan dan juist een averrechts effect hebben. Hoewel een keuken, voorzien van allerlei inbouwapparatuur en werkbladen, prima op zijn plaats zou zijn in een chique restaurant, hoeft de stijl, de grootte en de kwaliteit niet per definitie te passen bij de rest van de woning. Wanneer je van plan bent om je woning binnen vijf jaar te gaan verkopen, dan dien je potentiële kopers in gedachten te houden voordat je een grote renovatie in gang zet. Het gros van hen zal immers niet extra willen betalen voor een chique, luxe keuken.

Een likje verf doet vaak wonderen

Wanneer je gaat bedenken hoeveel geld je uit moet geven voor de verbouwing van een keuken, dan zul je merken dat de prijs al snel hoog oploopt. Om je keuken er toch beter uit laten zien, kun je echter ook de huidige kleur aanpakken. Een nieuw likje verf, uiteraard in een trendy kleur, kan een enorme toegevoegde waarde hebben voor deze ruimte. De uitstraling kun je zo immers verbeteren zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten. Door bovendien de keuken te verven met milieuvriendelijke verf zal deze ruimte niet alleen een milieuvriendelijke indruk maken, maar zal ook je eigen gezondheid minder risico lopen bij het aanbrengen van het nieuw kleurtje.

Energiezuinige apparaten

Oude apparaten in de keuken kun je vervangen door energiezuiniger exemplaren. Dergelijke apparaten zijn immers beter voor het milieu en helpen je tevens om geld te besparen omdat ze minder energie verbruiken. Potentiële kopers zullen tijdens hun woningjacht in de regel op zoek gaan naar allerlei manieren om geld te besparen.

Toevoegen van een extra badkamer

Als er in je huis maar één badkamer aanwezig is, kan een groot deel van je investering terug worden verdiend door een extra badkamer te bouwen. Deskundigen schatten dat je in dat geval tussen de 80 en de 130 procent van het geïnvesteerde geld terug kunt verdienen door het plaatsen van deze badkamer. Als ruimte voor een extra badkamer zou je eventuele een extra- of ongebruikte ruimte kunnen kiezen. Overweeg andere ruimtes, zoals de ruimte onder een trap of de babykamer die zijn functie al jaren heeft verloren. Uiteraard moet je van tevoren wel berekenen of er voldoende ruimte aanwezig is om je droombadkamer te kunnen verwezenlijken.

Zoals bij elke verbouwing zullen de kosten van de plaatsing van een extra badkamer grotendeels afhangen van de materialen die je gebruikt. Uiteraard kun je veel geld besparen door op koopjes te jagen of showmodellen met korting aan te schaffen.

Geef een ruimte een nieuwe bestemming

Het toevoegen van meer vierkante meters aan je woning, bijvoorbeeld door de bouw van een nieuwe kamer, kan ongelooflijk veel geld kosten. Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat je een deel van de investering terugverdient, maar even goed kan het volledig uit de hand lopen en beland je zelf in de negatieve cijfers. Daarnaast kunnen niet alleen vastgoedeigenaars, maar ook aannemers tegen onverwachte problemen aam lopen als er een ruimte wordt bijgebouwd.

Door aan een bestaande ruimte binnen je woning echter een nieuwe bestemming toe te kennen, kun je heel wat geld besparen. Verander bijvoorbeeld een kelder of zolder in een extra slaapkamer. Veel woningbezitters kunnen eveneens kleine woonruimte maken in, of boven, hun garage, en deze eventueel te huur aanbieden. Maar voordat je direct begint met het wegbreken van muren en spanten, moet je je bedenken op welke manier jezelf, maar ook potentiële kopers, de nieuwe ruimte kunnen gaan gebruiken. Zo zullen:

 • kamers met veel gebruiksmogelijkheden een grotere aantrekkingskracht uitoefenen op potentiële kopers,
 • kelders doorgaans prima dienst kunnen doen als een tweede woonkamer, een gameroom of als klein appartement om een bejaarde ouder, of een huurder, in te laten wonen.
 • zolders zijn meestal goed om te bouwen in werk-, studie- of speelkamers, in het bijzonder als het een ruimte is met een hoog plafond.

Een gemiddelde kelderrenovatie zal overigens behoorlijk duur zijn, zelfs als je bereid bent om zelf de handen uit de mouwen te steken tijdens de werkzaamheden.

Het plaatsen van dubbele beglazing

Vandaag de dag zullen potentiële kopers van een woning panden onderling vergelijken met aanwezige energiebesparende maatregelen in hun achterhoofd. Oude, tochtig ramen met enkelglas zijn dan ook een belangrijke reden voor een afwijzing. Het plaatsen van dubbele beglazing zal je niet alleen elk jaar een aardig bedrag aan energiekosten laten besparen, maar ook je huis koelen in warme maanden. Kortom: de woning is energie-efficiënter en dat kan de verkoopprijs gevoelig verhogen. De investering kun je voor 60 tot 90 procent terugverdienen en vaak kun je tevens profiteren van speciale subsidies of belastingvoordelen voor het aanbrengen van deze verbeteringen. In Vlaanderen krijg je bijvoorbeeld een korting op de registratierechten als je een aangekochte woning binnen de vijf jaar energiezuinig renoveert.

Het bouwen van een afdak

De plaatsing van een afdak zal zeker de waarde van een woning verhogen. Leefruimtes buitenshuis zijn immers steeds populairder geworden, vooral bij mensen die thuis hun vrije tijd en vakanties door willen brengen. Wanneer je je terras en achtertuin aantrekkelijker maakt, dan zal ook je woning meer interesse wekken bij potentiële kopers. Je kunt wel 65 tot 90 procent van de investering terugverdienen als je je woning verkoopt na het plaatsen van een afdak. Je moet je echter wel bedenken dat de kosten een dergelijke aanpassingen sterk kunnen variëren en afhangen van de grootte, het ontwerp en de gebruikte materialen en accessoires. Bovendien kun je veel geld besparen door de klus zelf uit te voeren.

Als je een aannemer in de arm neemt dan dien je vooraf meerdere offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Verder moet je niet alleen specifieke gesprekken met de aannemers voeren, maar ook hun referenties checken voordat je akkoord gaat en een contract ondertekent.

Energiebesparende maatregelen treffen

Indien je woning niet beschikt over basisisolatie en er dus nog veel warmte verloren gaat, dan zullen potentiële kopers dit absoluut meenemen in hun beoordeling. Woningen die niet op een duurzame manier zijn uitgerust zullen namelijk meer woon- en onderhoudskosten met zich meebrengen. Het aanbrengen van energiebesparende verbeteringen in je woning hoeft echter niet veel geld kosten, maar zal je huis wel aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Bovendien kun je jaarlijks een heleboel geld (vaak wel honderden of zelfs duizenden euro’s) besparen door het aanbrengen van enkele veranderingen. Zo kun je bijvoorbeeld je zolder extra isoleren en honderden euro’s per jaar te besparen op je energiefactuur.

Het dichten van gaten en kieren in en rondom je woning zal nog meer besparingen op de energiekosten opleveren, en je huis interessanter maken voor kopers. Naast het opsporen van tochtgaten kun je een detector aanschaffen die thermische lekkage op kan sporen. Dergelijke apparaten zullen temperatuurverschillen rond je woning aan het licht brengen zodat je isolatie aan kunt brengen op de plaatsen waar dit de meest toegevoegde waarde zal hebben. Vaak vind je vooral kieren en gaten die geïsoleerd moeten worden, in de volgende delen van een woning:

 • bij deuren en ramen,
 • bij stopcontacten en lichtschakelaars
 • in ingebouwde verlichting,
 • rond een zolderluik,
 • in de kelder,
 • Overal waar leidingen of bedrading een woning verlaat.

Een andere manier om energiebesparing te vergroten, is door het installeren van een programmeerbare thermostaat. Tegenwoordig zullen de meeste kopers een dergelijke programmeerbare thermostaat verwachten in een woning, gewoonweg omdat deze je een heleboel energie, en dus ook geld, kan besparen. Het installeren van een programmeerbare thermostaat zal voor gemiddelde huiseigenaar een besparing op diens energierekening van een paar honderd euro per jaar opleveren.

Als je een cv-ketel of boiler wilt gaan vervangen, dan is het een goed idee om eveneens een energiebesparend exemplaar te kiezen. Deze apparaten kunnen immers ook de energierekening fors naar beneden brengen. Uiteraard zullen de totale besparingen afhangen van de hoeveelheid (warm) water die een huishouden gemiddeld op een dag gebruikt.

Basisverbeteringen aanbrengen

Basisverbeteringen aanbrengen zal de meeste waarde aan je woning toevoegen. Het is dus zaak dat je:

 • de verf, zowel binnen- als buitenshuis, regelmatig opfrist,
 • verouderde elektrische bedradingen vervangt
 • het dak repareert als het lekt,
 • rot houtwerk vervangt,
 • vies of verouderd sanitair vervangt,
 • kleine gebreken verhelpt, zoals een lekkende kraan,
 • alle schimmels die je in je huis vindt weghaalt.

Indien je dat niet doet, zal na enige tijd de staat van je huis verslechteren, terwijl kopers een gezonde en veilige plaats willen hebben om in te wonen. Een verzorgde woning verkoopt nu eenmaal sneller.

Vermijd onrendabele verbouwingen

Zeker als je van plan bent om binnen een paar jaar te gaan verhuizen, is het zelden een goed idee om geld te investeren in verbouwingen die de verkoopwaarde van je huis niet zullen verhogen. Je kunt hierbij denken aan projecten zoals:

De installatie van een vast zwembad

Een zwembad in je tuin plaatsen kost vaak duizenden euro’s, afhankelijk van het type dat je hebt gekozen. Een dergelijk zwembad kan het zelfs moeilijker maken om je huis verkocht te krijgen omdat veel mensen, vooral met kleine kinderen, geen woning willen kopen met een zwembad vanwege het gevaar dat dit met zich meebrengt. Het wegvallen van gezinnen met kleine kinderen zal echter het aantal potentiële kopers drastisch verminderen. Bovendien zal de plaatsing van een zwembad je energiekosten, en de premie van je woningverzekering aanzienlijk verhogen, en de nodige onderhoudskosten met zich meebrengen.

Plaatsing van een luxe keuken en keukenapparatuur

Als je van plan bent om binnen de komende 3 tot 5 jaar te gaan verhuizen, en je toch je keuken wilt verbouwen, dan investeer je bij voorkeur in kwaliteit en nuttige apparaten waar veel mensen gebruik van zouden kunnen maken. Door te veel maatwerk aan te brengen tijdens de verbouwing van de keuken zul je potentiële kopers juist afschrikken. Door gelijke tred te houden met de andere woningen in je buurt zul je niet als duurste uit de bus komen. Hoewel je aardig wat geld terug kunt verdienen op de verbouwing van een keuken, zal een dure luxe keuken niet de juiste kopers aantrekken. Zelfs als je woning in een dure buurt staat, is het vrijwel onmogelijk om de keukenverbouwing terug te verdienen als er te veel buitensporige luxe aanwezig is.

Plaatsing van een bubbelbad

Hoewel het heerlijk kan zijn om een ​​warm bad te nemen na een lange werkdag, zullen potentiële kopers niet extra willen betalen voor een pas geïnstalleerd bubbelbad. Bovendien kunnen de kosten voor deze installatie torenhoog oplopen. Veel huiseigenaren zullen, na het installeren van een luxe bad, alleen maar tot de ontdekking komen dat ze ook nog geld moeten steken in de plaatsing van een grotere boiler om het bubbelbad optimaal te laten werken. Verder zal de plaatsing van een bubbelbad leiden tot een hoge energiefactuur en extra onderhoudskosten. Je moet dus goed nadenken voordat je een dergelijk besluit neemt omdat dit duizenden euro’s kan kosten.

Bouwen van een serre

Een serre of veranda bouwen is een dure verbouwing die slechts weinig toevoegt aan de waarde van een huis. Bovendien zal het vele glas veel minder goed te isoleren zijn, zodat een serre ook hogere energiekosten met zich mee zal brengen, in zowel de zomer (als het er erg warm wordt en je moet gaan koelen) als in de winter (als er extra verwarmd moet worden).

Het bouwen van een serre kan je woning echter wel aantrekkelijker maken voor een bepaalde groep kopers, maar zelfs in dat geval zul je waarschijnlijk de bouwkosten niet terugverdienen.

Dure tuinaanleg

De manier waarop je tuin aangelegd is, kan potentiële kopers op een positievere manier naar je woning laten kijken, maar dit zal helaas weinig toegevoegde waarde hebben op de vraagprijs. Als je van plan bent om nog een poosje in je huis te blijven wonen, kan een fraaie ingerichte tuin zeker je woongenot vergroten, vooral in de warmere maanden van het jaar. Indien je echter van plan bent om je woning te verkopen, zal deze investering niet terug te verdienen zijn. Beter kun je in dat geval dan ook veranderingen aanbrengen in je tuin zodat deze meer bij je woning wordt betrokken. Verder kun je potentiële kopers prima overweldigen met een goed onderhouden gazon en een aantal goed gesnoeide struiken en enkele kleine boompjes. De kosten zullen dan beperkt blijven, en zelfs voor een deel terug te verdienen zijn bij een eventuele verkoop van de woning.

Een extra leefruimte bouwen

Een extra leefruimte toevoegen aan je huis kan al snel duizenden euro’s kosten. Bovendien kun je slechts een deel van het geïnvesteerde geld terugverdienen bij een eventuele verkoop. Veel prijsbewuste kopers zullen er niet op zitten te wachten om een gigantisch huis te verwarmen en te koelen. Alleen wanneer je een slaapkamer toevoegt, zal je woning aantrekkelijker worden voor een totaal nieuwe groep kopers. Verder kun je veel geld besparen door een grote ruimte door middel van een wand te splitsen en zo een extra kamer te creëren. Aan de bouw van een extra slaapkamer kunnen vaak wel specifieke eisen zijn verbonden waar je rekening mee dient te houden.

Creëren van een kantoor

De meeste mensen hebben geen behoefte aan een luxe kantoor in hun huis. De bouw van een doorsnee kantoor kost vaak duizenden euro’s terwijl je bij een verkoop hier weinig extra geld mee binnenhaalt. Doordat de technologie erg snel verouderd, dien je dus te investeren in nieuwe bedrading en andere onderdelen die aanwezig moeten zijn in een kantoor.

De meeste mensen hebben alleen maar goede verlichting, de juiste meubels en voldoende ruimte nodig voor een kantoor in huis. Enkel wanneer je fulltime thuis werkt, is zo’n investering een goed idee.

Vervangen van het dak

De vraagprijs van een woning kan niet worden verhoogd omdat je een nieuw dak hebt geplaatst. Een dak moet op een bepaald moment weliswaar worden vervangen en dat zal veel kosten met zich meebrengen. Toch zal dit weinig, of geen, invloed hebben op de prijs die je voor de woning kunt vragen. Het tegenovergestelde is echter wel het geval: een beschadigd- of oud dak kan potentiële kopers afschrikken. Een nieuw dak kan je huis frisser laten ogen en je helpen om concurrerend te zijn op de vastgoedmarkt.

Bouwen van een garage

Huizenbezitters die een garage bouwen zien slechts een deel van deze, vaak duizenden euro’s kostende, investering terugkomen bij de verkoop van hun woning. De bouw van een nieuwe garage zal dan ook zeker worden afgeraden met het oog op de zeer geringe toegevoegde waarde aan de vraagprijs van het huis. Indien je nog een poosje in het huis wilt blijven wonen, kan een garage een belangrijke bijdrage leveren aan je woongenot omdat je dan altijd een eigen parkeergelegenheid ter beschikking hebt en tevens de nodige extra bergruimte kunt creëren.

Conclusie

Je hebt veel mogelijkheden voor verbouwingen en verbetering aan te brengen aan, en rondom, een woning die de waarde ervan kunnen verhogen. Vergeet niet dat verbeteringen aan de woning niet zoveel geld op zullen leveren als wat je er zelf voor hebt betaald. Als je van plan bent om te gaan verbouwen, dan kun je je het beste richten op kleinere klussen die je woning aantrekkelijker maken voor prijsbewuste kopers, zoals het aanbrengen van energiezuinige- en kleine verbeteringen die meer sfeer en comfort toe zullen voegen. Te veel onnodige luxe is echter not done.

Lees ook: 

Meer