Het afgelopen jaar gingen er in België 7.935 bedrijven failliet, berekende handelsinformatiekantoor Graydon. Dat zijn er bijna 33 procent minder dan in 2019 en meteen ook het laagste aantal in zeker tien jaar.
Maar volgens Graydon is er niet meteen reden tot optimisme, want het zijn de overheidsmaatregelen die heel wat bedrijven in leven houden. Voor dit jaar waarschuwde Graydon al voor een ‘faillissementenstorm.’
‘Het lage aantal faillissementen houdt geen verband met de actuele gezondheid van het Belgische bedrijfsleven. Wel met het overheidsmoratorium op de faillissementen en de ondersteunende maatregelen van de overheid voor het Belgische bedrijfsleven’, klinkt het.
‘Deze rooskleurige cijfers verbergen de bloedrode cijfers die heel veel ondernemers schrijven en een stilte voor de storm die helaas in 2021 nog moet komen. De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie.’ Graydon berekende zelf dat een op vijf Belgische bedrijven die voor de crisis gezond waren, nu in bijzonder zwaar weer verkeren. Eind januari loopt het huidige moratorium af.
Lees ook: Schokbestendig versus kwetsbaar: scherpe tweedeling onder Belgische bedrijven
De daling van het aantal faillissementen zette zich door in alle drie de gewesten, waarbij de grootste daling (bijna -50 pct tot 1.597) te zien was in het Brussels gewest. In Vlaanderen (4.221 faillissementen) en in Wallonië (2.083) nam het aantal faillissementen met ruim een kwart af. Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Luik voeren de rangschikking aan.
Banenverlies
Het jobverlies als gevolg van een faillissement lag vorig jaar op 19.035 banen. Dat is ruim 11 procent minder dan het jaar voordien.
‘Het aantal verloren banen nam verhoudingsgewijs minder af in vergelijking met het jaar ervoor. Dat komt door het banenverlies bij een aantal grote faillissementen, zoals Mega World (de voormalige Blokker winkels) met 462 banen, Brantano met 698 banen en Swissport Belgium dat in juni een potentieel jobverlies van 1.022 banen teweeg bracht.’