“Ons land heeft van niemand lessen te krijgen als het gaat over de opsporing, inbeschuldigingstelling, veroordeling en gevangenzetting van terroristen, zelfs als het diplomaten zijn.” Met dat harde statement ging premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer de kwestie helemaal niet uit de weg.
- Alles draait daarbij rond een verdrag dat België wil afsluiten met Iran, om gevangenen uit te kunnen wisselen. Dat zet de deur open om een ngo-medewerker, Olivier Vandecasteele, een Belg die al maanden in een Iraanse cel zit en wiens toestand ernstig is, terug naar hier te halen.
- Maar het verdrag is omstreden, omdat het ook de mogelijkheid geeft om Assadollah Assadi, een hier veroordeelde terrorist, terug naar Iran te sturen. Onder meer het Amerikaanse State Departement gaf kritiek op die mogelijke ruil, net als Amnesty International.
- De N-VA voert al dagen harde oppositie in het dossier, en achter de schermen doen haar Parlementsleden hun uiterste best om het ook internationaal aan te wakkeren. Vervolgens ging Peter De Roover in de Kamer de premier bevragen over “internationale reputatieschade”. “Mensenrechtenorganisaties, gewezen rechters van Europese en internationale hoven, academici, gewezen ministers van diverse Europese en West-Europese landen en zelfs het State Department … U hebt het wereldnieuws afgelopen week gehaald.”
- Maar De Croo was even scherp: “Ik heb u de voorbije twee dagen vaak gehoord. Eén vraag bent u echter steeds uit de weg gegaan. Wat is uw boodschap aan de heer Vandecasteele? Aan zijn familie? Wat is uw oplossing voor Belgen die onschuldig in het buitenland in de gevangenis zitten? Mijn boodschap aan landgenoten die in het buitenland in de problemen zitten: we laten hen niet in de steek.”
- Waarop De Roover nog eens de grote woorden bovenhaalde: “Wanneer u Amerika vraagt zich niet te moeien met onze zaken over internationaal terrorisme, zeg ik u: u staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis.”