Venezuela heeft gestemd voor de annexatie van een groot deel van een van zijn buurlanden. Wat nu?

Het Venezolaanse referendum wordt voorgesteld als een groot succes voor de Venezolaanse bevolking. De bevolking zou hebben ingestemd met de claim op de Essequibo, 70 procent van de oppervlakte van buurland Guyana. Een regio die rijk is aan olie.

Waarom is dit belangrijk?

Het was het onopgeloste territoriale geschil waarvan we nooit hadden gedacht dat het plotseling weer zou oplaaien, met een reëel risico op militaire escalatie. Venezuela maakt aanspraak op de rechteroever van de Essequibo, of Guayana Esequiba, een dunbevolkt gebied dat niettemin 70 procent uitmaakt van buurland Guyana.

De situatie: Voor het eerst sinds de jaren '80 herhaalde het referendum de aanspraak van Venezuela op een aangrenzend gebied.

  • Het grondgebied van de Essequibo, de rechteroever van de gelijknamige rivier, vertegenwoordigt 70 procent van de oppervlakte van Guyana. Maar Venezuela beschouwt het als het zijne sinds de grens werd getrokken in 1811 tussen een nieuw onafhankelijk land en een Britse kolonie.
  • Het moet gezegd worden dat de grotendeels onbevolkte Essequibo veelbelovend is. Er zij
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer