Venezolaanse olieschok belangrijker dan die in Iran

Er is de voorbije dagen vooral gesproken over de impact van Amerikaanse sancties tegenover Iran op de internationale oliemarkt, maar volgens Spencer Jakab, columnist bij de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, zou er eerder naar Zuid-Amerika moeten worden gekeken. Volgens Jakab is er immers een aanzienlijke kans dat de oliesector in Venezuela helemaal zal instorten.

De columnist wijst er immers op dat Venezolaanse olieproductie door twee belangrijke problemen wordt bedreigd. Indien die bedreigingen zich daadwerkelijk doorzetten, moet volgens Jakab met een even zware impact rekening worden gehouden als door een vernieuwing van de sancties tegenover Iran.

Dieptepunt

“Uit ramingen van S&P Global Platts blijkt dat Venezuela op dit ogenblik per dag nog ongeveer 1,41 miljoen vaten olie ruwe olie produceert,” betoogt Spencer Jakab. “Dat is het laagste niveau – op uitzondering van een verlammende staking in de eerste helft van het voorbije decennium – in minstens dertig jaar. “

“Tegenover een jaar geleden is de dagproductie met meer dan een half miljoen vaten ingekrompen. De problemen van de Venezolaanse oliesector hebben een belangrijk aandeel in de zware economische crisis die het Zuid-Amerikaanse land doormaakt, maar de situatie zou op korte termijn nog veel erger kunnen worden en moet voor een absoluut dieptepunt in de productie worden gevreesd.”

In eerste instantie moet volgens Jakab worden verwezen naar mogelijke acties van het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips. “Venezuela besliste ruim tien jaar geleden om de bezittingen van het bedrijf op zijn grondgebied te confisceren,” benadrukt hij. “Een internationale arbitrage heeft ConocoPhillips daarvoor echter een schadevergoeding van 2 miljard dollar toegewezen.”

“Om een betaling af te dwingen heeft ConocoPhillips beslag laten leggen op de raffinaderijen en opslaginstallaties van het staatsolieconcern Petróleos de Venezuela op Curaçao en Bonaire. Venezuela zou zijn leveranciers inmiddels hebben gevraagd geen olie meer naar deze bestemmingen te sturen. Daardoor dreigen de installaties op korte termijn volledig stil te vallen.”

Verdunningsmiddel

Daarnaast wijst Jakab ook naar mogelijke leveringsproblemen met diluent, een verdunningsmiddel dat noodzakelijk is om de zware Venezolaanse geschikt te maken voor transport. Indien de Verenigde Staten een volledig embargo zouden opleggen aan de export van diluent naar Venezuela, dreigt volgens de columnist ook die productie te zullen stilvallen.

Volgens econoom Philip Verleger zou de blokkering van de productie op Curaçao en Bonaire de export van Venezolaanse olie met 500.000 vaten per dag kunnen verlagen. Dat is evenveel als de geschatte impact van de sancties tegen Iran. Een Amerikaans embargo op de export van verdunningsmiddelen zou volgens Verleger nog zwaarder worden gevoeld.

“Wanneer gesproken wordt over mogelijk dreigende problemen op de internationale oliemarkt, wordt vooral gewag gemaakt van het oosten, maar er zou eerder naar het zuiden moeten worden gekeken,” zegt Jakab nog.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.