Een aantal gewapende Venezolaanse militairen is vorige week de grens met het buurland Guyana overgestoken om er om voedsel te bedelen. Het bericht staat in de Miami Herald. Leden van de Guyaanse politie gingen in het grensgebied nabij de rivier Amacuro op onderzoek uit, nadat ze meldingen binnen kregen over Venezolaanse militairen die er het eten van lokale bewoners zouden stelen.
De drie Venezolaanse militairen die ze daar kruisten waren gewapend en in uniform, maar zeiden om eten te vragen zonder wie dan ook schade te willen berokkenen. Het incident geeft aan hoe groot de hongersnood in het land van dictator Maduro nu is. Steeds meer Venezolanen steken de grens met buurlanden Brazilië, Colombia en Guyana over in hun zoektocht naar eten.
Volgens een van de politieagenten is het de eerste keer dat hij in het gebied wordt geconfronteerd met Venezolaanse militairen die illegaal de grens oversteken op zoek naar voedsel.
Leger is de sleutel tot de overleving van het regime Maduro
Algemeen wordt verondersteld dat de militairen de sleutel zijn tot Maduro’s overlevingskansen en dat ze makkelijker toegang hebben tot voedingsmiddelen.
Grote delen van de economie zijn in handen van het leger. Telde het land in 1993 amper 50 generaals dan zijn er dat vandaag 4.000. Tientallen militaire ondernemingen zijn sinds het aantreden van Maduro opgericht. De macht van het leger in het land is enorm: actieve of voormalige militairen staan aan het hoofd van een derde van alle ministeries en regeren de helft van de 23 provincies. Die militairen werden tot nog toe amper door de crisis amper getroffen: ze gunnen zichzelf grote loonsverhogingen en genieten geprivilegieerde toegang tot voedsel en woningmarkt. De militairen kunnen de hand leggen op lucratieve contracten, controleren de valutahandel en verkopen goedkope olie met woekerwinsten aan buurlanden.
Exact een jaar geleden werd in het land het leger ingezet om de productie en distributie van voeding en andere basisgoederen te controleren. Maduro hoopte met de inschakeling van het leger de situatie onder controle te kunnen houden, maar sinds dan is de honger in het land enkel toegenomen.
[media-credit name=”FEDERICO PARRA / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit] Volgens het regime zelf zijn de problemen van Venezuela te wijten aan de lage olieprijzen en aan een economische oorlog die werd gelanceerd door bedrijven die ondersteund worden door het imperialisme van de Verenigde Staten.