Veiling van legendarisch Maradona-shirt: meteen openingsbod van 4 miljoen pond

Het shirt dat de Argentijnse voetbalgod Diego Maradona droeg toen hij in het WK van 1986 met de hand of God scoorde tegen Engeland wordt vanaf vandaag bij Sotheby’s geveild. Er is al een bevestigd bod van 4 miljoen pond binnen, meldt het veilinghuis in Londen.

De veiling loopt tot 4 mei en Sotheby’s hoopt op een bedrag tot 6 miljoen pond (ruim 7 miljoen euro) voor de huidige eigenaar, de Engelse ex-international Steve Hodge. Hij wisselde met Maradona van shirt na die historische kwartfinale Argentinië-Engeland en liet het jarenlang hangen in het voetbalmuseum te Manchester. Maar nu wil Hodge dan toch zijn voetbalrelikwie verzilveren.

De Engelsman kent zijn plaats in de voetbalgeschiedenis, hij bracht ooit een boek uit met de titel ‘The Man with Maradona’s Shirt‘. De match was veelbesproken omdat Maradona scoorde met de hand. Toch werd het doelpunt goedgekeurd, omdat de scheidsrechter dacht dat het een kopbal was. “Een klein beetje met het hoofd van Maradona en een beetje met de hand van God”, was de uitleg van het kleurrijke voetbalgenie achteraf.

Is het wel het juiste shirt?

Er was voorafgaand aan de veiling veel discussie. Dochter Dalma Maradona verklaarde in de Argentijnse pers dat het niet om het juiste shirt ging waarmee het wereldberoemde doelpunt in de tweede helft gemaakt werd, maar om Diego’s shirt van de eerste helft. Mocht dat kloppen, dan zou het truitje dat Hodge in zijn bezit heeft natuurlijk veel van zijn aura verliezen. Dalma verklaarde nog te weten wie het volgens haar correcte shirt in handen heeft, maar gaf geen verdere details.

Sotheby’s kwam met gedetailleerde foto-analyses om te bewijzen dat het wel degelijk om het juiste shirt ging. Er was een duidelijk verschil tussen het shirt dat Maradona in de eerste helft droeg en dat van de tweede helft, zo blijkt uit de foto-archieven: het stikwerk voor het logo van de Argentijnse voetbalbond op de borst bleek anders.

Er is in elk geval al meteen een eerste bod van 4 miljoen pond binnen, wat betekent dat de veiling niet echt meer fout kan gaan voor Sotheby’s en Hodge.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20