Veiligheidslek laat Google Nest-gebruikers in uw woonkamer binnengluren

Google Nest heeft alweer te kampen met een veiligheidslek. Een gebruiker ontdekte de bug toen hij via Google Nest zijn camerabeelden probeerde te streamen maar die van een ander te zien kreeg.

Het was een Nederlander die het lek had opgemerkt. De man wou via Google Nest de beelden streamen die hij met zijn Xiaomi-beveiligingscamera aan het opnemen was. In de plaats daarvan kreeg hij die van iemand anders voorgeschoteld. Zo zag hij een baby die in een kribbe te slapen lag, en een oude man in een ligstoel, in een zonovergoten woonkamer. Zowel zijn camera als zijn Google Nest Hub had hij net nieuw aangekocht op AliExpress.

Xiaomi stelde dat het probleem zich alleen in ‘uiterst zeldzame omstandigheden’ voordeed. ‘Het werd veroorzaakt door een update op 26 december die bedoeld was om de kwaliteit van de camerastreaming te verbeteren.’

Een woordvoerder van Google bevestigt het lek. ‘We zijn ons bewust van het probleem en staan in contact met Xiaomi om het op te lossen. Voorlopig schakelen we de integratie van Xiaomi uit op onze toestellen.’

Derde privacyschandaal

Het is al de derde keer dat Google Nest in nauwe schoentjes komt door een privacyschandaal. In februari 2019 vergat het aan zijn gebruikers mee te delen dat er in de hub een microfoon zit ingebouwd.

Een paar maanden later, in juni, was er een beveiligingslek waardoor oude eigenaars van een Nest-camera nog steeds toegang hadden tot de videobeelden, zelfs nadat ze zich hadden afgemeld. De nieuwe eigenaars hadden er geen benul van dat een vreemde in hun huis kon binnengluren. Het probleem werd veroorzaakt door de integratie met Wink, een hub voor slimme thuistoestellen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20