In Amerikaanse overheidsgebouwen hangen nog meer dan 2.000 veiligheidscamera’s van Chinese makelij. Dat blijkt uit onderzoek van IT-veiligheidsbedrijf Forescout in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie. De camera’s werden geproduceerd door Hikvision en Dahua.
De kans dat het aantal camera’s nog een pak hoger ligt is niet gering, vermits niet alle overheidsdiensten een contract met Forescout hebben. Ander probleem is dat vele overheidsdiensten geen inventaris bijhouden van wat in hun installaties in gebruik is.
Een verbod om nog camera’s te bestellen bij Hikvision, Dahua, Hytera en Huawei gaat deze maand in. Dat is een gevolg van de vorig jaar goedgekeurde National Defense Authorization Act 2019. Die wil verhinderen dat derde partijen het materiaal van Chinese makelij hacken of misbruiken. Het is vooral de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China die de regelgeving heeft versneld en uitgebreid.
Vorige maand bleek uit onderzoek van de Financial Times dat verschillende Amerikaanse legerbases apparatuur van Hikvison gebruiken. Ook Amerikaanse politiediensten maken gebruik van Chinese camera’s. Ook nadat de regering het verbod aankondigde, bleven sommigen de Chinese apparatuur kopen.
Hikvision is voor 42% in handen van de Chinese overheid. Het bedrijf ontwikkelde zijn eerste camera’s in 2010 maar maakte een opgemerkte opgang en was in 2016 al de op een na grootste leverancier ter wereld.
Naast de voormelde camera’s, botste Forescout ook op 6.831 apparaten van Huawei die in gebruik zijn bij de verschillende overheidsdiensten. Vele van die toestellen zijn waarschijnlijk smartphones en laptops van bezoekers, die slechts tijdelijk op het wifi-netwerk van hun gastheer inloggen. Deze apparaten uit het netwerk weren is volgens Forescout geen probleem. In tegenstelling tot de veiligheidscamera’s.
Verwarring is compleet
Hoewel het verbod op de aankoop van Chinese apparatuur snel van kracht wordt, klagen bedrijven en overheidsdiensten over het gebrek aan duidelijke richtlijnen. Moet bestaande [Chinese] apparatuur worden verwijderd, of geldt het verbod enkel voor nieuwe aankopen? Afhankelijk van de interpretatie van de wet zouden bedrijven die zulke apparatuur handhaven niet langer zaken kunnen doen met overheidsdiensten. Bedrijfsleiders die informatie opvroegen bij de overheid, krijgen de indruk dat ook daar de verwarring totaal is. Ook in de Amerikaanse industrie en de retailsector zijn volgens Forescout vele duizenden camera’s in gebruik.