Met een omzetgroei van 83 procent kunnen uitpakken, en toch afgestraft worden door de beurs. Dat overkwam Tim Van Hauwermeiren, de CEO en costichter van de Gentse biotechparel Argenx deze week.
Het bedrijf: Argenx, een Gents bedrijf met Nederlandse juridische roots, heeft met Vyvgart een absolute kaskraker kunnen ontwikkelen. Het gaat om een middel tegen de spierziekte myasthenia gravis.
- Net als het vroegere Ablynx, waar Van Hauwermeiren eerder aan de slag was, ging Argenx aan de slag met de antilichamen van lama’s om medicijnen te maken.
- De hoop is dat het middel (stofnaam: efgartigimod) op termijn ook tal van andere zeldzame aandoeningen aan het afweersysteem kan behandelen.
In het nieuws: Het deze week verschenen kwartaalrapport bevestigt de internationale opmars van Vyvgart, met de VS als veruit de belangrijkste markt.
- De omzet groeide in het eerste kwartaal met liefst 83 procent tegenover een jaar eerder, van 281 miljoen naar 398 miljoen dollar (Argenx rapporteert niet in euro, maar in dollar). Dat is meer dan analisten verwacht hadden.
- Het is daarmee al het negende kwartaal op rij met omzetgroei.
- “Meer dan 10.000 patiënten wereldwijd gebruiken het voor hun therapie”, zei CEO Van Hauwermeiren tijdens de telefonische toelichting voor analisten.

Groeitempo
Desondanks kreeg het aandeel donderdag in een eerste reactie een klap van meer dan 10 procent op de beurs van Brussel.
- Sommige Argenx-watchers wijzen op de afvlakking van de groei: tegenover een kwartaal eerder is de omzet groei “maar” 6 procent, tegenover nog een kwartaal-op-kwartaalgroei van 16 procent de vorige keer.
- Volgens andere was de beurstuimeling het gevolg van relatief hoge operationeel verlies in het voorbije kwartaal, 93 miljoen dollar. Al beklemtoonde Argenx dat het nog steeds 3,1 dollar in kas heeft.
- Of waren het gewoon de grillen van de Brusselse beurs? Het was in elk geval opvallend dat de Nasdaq-beurs, waar Argenx ook genoteerd is, veel milder reageerde.
Vastgesteld: Argenx is ondanks zijn groei het aureool van beurslieveling kwijtgeraakt. De koers piekte in de zomer van 2023, maar kan voorlopig niet herstellen van een diepe val in december na tegenvallende testresultaten.
- Het aandeel staat met 347,9 euro vandaag maar een fractie hoger dan tijdens de jaarwisseling.
- Volgens analisten zal het bedrijf met bemoedigende onderzoeksupdates over nieuwe toepassingen moeten komen om het vuur weer in de beurskoers te krijgen.
Beloningsbeleid
Ingezoomd: Dat Argenx steile ambities heeft, blijkt ook uit de vergoedingen aan de top.
- De discrete Van Hauwermeiren, die alleen met zijn professionele activiteit in de media wil komen, verdiende vorig jaar 11,9 miljoen dollar, vooral dankzij 8 miljoen dollar aan toegekende aandelenopties. Hij is daarmee een van de best verdienende CEO’s van het land.
- Argenx stelde op de aandeelhoudersvergadering vorige dinsdag voor het verloningsbeleid aan de top meer op Amerikaanse leest te schoeien, met vergoedingen in aandelen voor de raad van bestuur en performance shares – aandelen bij het behalen van financiële doelstellingen – voor de topdrie in directie.
- Het voorstel haalde niet genoeg stemmen, bij de aandeelhouders, maar illustreert wel de mindset bij Argenx.
- “Als we ons algemene beloningsbeleid op de mediaan van een Europese referentiegroep zouden afstemmen, zouden onze beloningsniveaus niet competitief zijn met Amerikaanse bedrijven die concurreren om talent in dezelfde markten als wij (inclusief Europa) en daarbij een wereldwijde benadering van beloning hanteren”, was de argumentatie.