Vechtende partijen in Soedan beloven drie dagen staakt-het-vuren

De overheidstroepen van Soedan en de paramilitaire Rapid Support Forces zijn het eens geraakt over een 72 uur durend staakt-het-vuren in het land. Dit moet de evacuatie van buitenlandse staatsburgers vergemakkelijken.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Waarom is dit belangrijk?

Soedan is verscheurd door een gewelddadige machtsstrijd, tussen de regeringstroepen van president Abdel Fattah al-Burhan en de Rapid Support Forces (RSF), een paramilitaire organisatie onder leiding van generaal Mohamed Hamdan Dagalo. De onrust mondde uit in gevechten, waarbij vooral de hoofdstad Khartoem het strijdtoneel is. Genoeg reden voor verschillende landen om staatsburgers en rechthebbenden te evacueren.

In het nieuws: Een staakt-het-vuren in Soedan, met hulp van de Verenigde Staten.

  • De deal werd bekend gemaakt door Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Samen met Saoedi-Arabië werd twee dagen lang onderhandeld met de regering in Khartoem en de top van de RSF. Daarnaast zou de VS ook een comité willen oprichten dat naar een permanent staakt-het-vuren moet toewerken.
  • De strijd was de afgelopen dagen bijzonder intens. In heel het land nemen troepen van de overheid het op tegen de rebellen, vooral in en rond de hoofdstad Khartoem woedt de strijd hevig. Sinds de strijd op 15 april van start ging, vielen al zeker 427 doden. In verschillende residentiële wijken wordt zwaar gevochten, waarbij zelfs pantservoertuigen en gevechtsvliegtuigen worden ingezet.

De gevolgen: Even ademruimte voor de inwoners van het land. Soedanezen kunnen een veiligere plek opzoeken, buitenlanders wachten op hun evacuatie.

  • De korte pauze moet ervoor zorgen dat burgers het strijdtoneel kunnen ontvluchten, naar ‘kalmere’ streken. Al tienduizenden Soedanezen en inwoners van buurlanden vluchtten richting Egypte, Tsjaad en Zuid-Soedan. Soedan is al jarenlang een bijzonder instabiel land; een derde van de 46 miljoen inwoners kampen met hongersnood, tekort aan proper water en medische middelen.
  • Het staken van de gevechten moet ook de evacuatie van buitenlanders vlotter maken. De reddingsmissie gingen afgelopen weekend van start, al meer dan duizend staatsburgers van EU-landen werden weggehaald. Ook al zeker acht Belgen werden geëvacueerd, met Franse en Nederlandse vliegtuigen.
  • De EU-landen werken nauw samen, onderling en met andere landen, om zo veel mogelijk buitenlanders te kunnen evacueren. Zo namen Nederlandse vliegtuigen ook al Belgen mee, en evacueerde Spanje burgers van verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Daarnaast is ook de VN betrokken: een konvooi van zo’n 65 voertuigen voerde honderden diplomaten en hulpverleners van Khartoem naar de havenstad Port Soedan. Daar werden ze per schip geëvacueerd naar Saoedi-Arabië. (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.