Terwijl tal van banken de voorbije weken het mes hebben gezet in de spaarrentes, gaat vdk bank volgende week net het omgekeerde doen voor een van haar spaarboekjes. Waarom pakt de financiële instelling plots uit met een renteverhoging?
Key takeaways
- De rente op de Ritme-Spaarrekening van vdk bank stijgt volgende week met 5 basispunten.
- Die renteverhoging springt in het oog omdat de banken net de spaarrentes verlagen als reactie op de versoepeling van het Europese geldbeleid.
- De Ritme-Spaarrekening is een rekening die je maximaal 500 euro per maand laat sparen. Het is geen toeval dat de bank net de rente op die rekening optrekt.
In het nieuws: Vdk bank verhoogt op 16 april de spaarrente op de Ritme-Spaarrekening van 2,8 naar 2,85 procent.
- De renteverhoging van de bank springt in het oog omdat ze vorige maand de rente op de Ritme-Spaarrekening nog had verlaagd van 3,05 naar 2,8 procent. Ondanks die renteknip is de spaarformule nog steeds de meest rendabele rekening van ons land. De Ritme-Spaarrekening moet die positie momenteel wel delen met de Flow-Spaarrekening van Belfius, leert de vergelijking van Spaargids.be ons. Dat is een spaarrekening die de grootbank begin deze maand op de markt heeft gebracht.
- Het gaat hier om twee formules die bedoeld zijn voor spaarders die elke maand willen sparen. Dergelijke rekeningen worden ook wel spaarabonnementen genoemd. Via de rekening van vdk bank kan je maximaal 500 euro per maand opzijzetten. De spaarrekening van Belfius laat je tot 600 euro per maand sparen.
- Door de renteverhoging gaat de Ritme-spaarrrekening de toppositie in de rangschikking van meest rendabele spaarboekjes niet langer met een andere formule moeten delen.
Comeback van de spaarboekjes voor de maandelijkse spaarders
Opgemerkt: Meer en meer banken richten opnieuw hun pijlen op de Belgen die elke maand een (vast) bedrag willen sparen.
- Een klein decennium geleden – toen de Europese Centrale Bank (ECB) de vergoeding die de banken ontvangen op de overtollige spaardeposito’s die ze bij de monetaire instelling parken liet zakken tot uiteindelijk -0,5 procent – waren de spaarabonnementen ook zeer populair.
- Toen de ECB plots in een sneltempo het geldbeleid verkrapte om de torenhoge inflatie te temperen, hebben verschillende banken die formules uit hun aanbod geschrapt.
- Nu de centrale bank de beleidsrente stelselmatig verlaagt hebben de financiële instellingen opnieuw meer aandacht voor zulke spaarproducten. Zoals je hierboven al kon lezen heeft Belfius op 1 april de Flow-Spaarrekening gelanceerd. Crelan had enkele dagen geleden eerder dan weer de GoSave-rekening aan zijn gamma toegevoegd. Die rekening brengt 2 procent op en laat je maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
- Intussen verlagen de banken de spaarrente op de andere spaarformules. Belfius heeft bijvoorbeeld op de dag van de lancering van de Flow-Spaarrekening het mes gezet in de rente op onder meer de klassieke spaarrekening.
Duiding: Waarom grijpen meer en meer banken opnieuw naar de spaarabonnementen om nieuwe spaarders aan te trekken?
- Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is het risico op grote geldopvraging kleiner bij dit soorten rekeningen. Het geld blijft langer staan, dus kan de bank een hogere spaarrente bieden.
- Ten tweede zorgt de maandlimiet ervoor dat het voor de bank om een beperkt bedrag gaat. Dat maakt een riantere rente mogelijk in het kader van klantenbehoud.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.