VBO tevreden over progressie bij regeringsvorming, maar waarschuwt voor afnemende concurrentiekracht

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) klinkt tevreden nu de vijf Arizona-partijen een nieuwe stap hebben gezet richting een federale regering. Tegelijk ziet het VBO nog wat werkpunten.

Genoteerd: Het VBO is “tevreden”, zegt CEO Pieter Timmermans. Er volgen echter direct kanttekeningen.

  • “Met de benoeming van de formateur zijn we tevreden dat er een nieuwe stap is gezet in de vorming van een federale regering”, begint Timmermans. Maar door 1.410 bedreigde jobs bij Audi in Brussel is er weinig reden tot feesten, zo stelt hij in een persbericht. “Het is nog maar eens een signaal dat het industrieel en economisch weefsel onder druk staat”.
  • “De volgende regering moet daarom van hervormingen die onze economie en onze concurrentiekracht versterken een topprioriteit maken”, vindt Timmermans. “Zo niet, schieten we ons zelf in de voet en duwen we ons land zelf richting woelig water”.
  • Eind maart bleek uit een studie van ING al dat de Belgische concurrentiekracht sterk afneemt. Het afgelopen jaar klopten verschillende organisaties op tafel om het probleem aan te kaarten, waaronder het VBO, maar ook Voka en de Nationale Bank van België.
    • Het VBO kijkt dan ook uit naar wat er precies in het regeerakkoord zal staan. “First things first, eerst taart bakken en ze dan daarna pas verdelen”. De Vivaldi-regering is er immers niet in geslaagd om Audi Brussels te redden, al was ontslagnemend premier Alexander De Croo (Open Vld) dat wel van plan.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.