Het Verbond van de Belgische Ondernemingen (VBO) trekt aan de alarmbel. Ondernemingen zouden te veel voelen van de fiscale hervormingen die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorstelt. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder bij het VBO, sprak met Business AM over de mogelijke gevaren van de hervormingen.
Beluister hier het volledige gesprek met Pieter Timmermans:
De essentie: Het VBO pleit voor een eerste stap in de fiscale hervormingen waarbij zowel competitiviteit als koopkracht even belangrijk zijn. Bij financieringsbronnen zoals btw en accijnzen, wil het VBO deloyale concurrentie wegwerken. Het ziet concurrentieverlies als een dringend probleem.
- Timmermans: “Er is een tsunami ontstaan. Vandaag komt die tsunami aan land. Je ziet de durfkapitalisten die reageren tegen de voorstellen. Let op, zeggen ze, we gaan startups en dus kapitalisme onderuit zien gaan. Men wil bepaalde instrumenten van een modern HR-beleid in bedrijven tegengaan of verminderen. Men heeft het over de 80 procent-regel bij aanvullende pensioenen, terwijl de sociale partners in een recent akkoord gevraagd hebben om een fiscale en sociale stilstand. Je ziet dus een aantal factoren van ongerustheid.”
- “We hebben een loonkosthandicap van 5 procent opgelopen. Het verschil tussen de loonkost en het netto inkomen van de mensen is veel te groot. Meer dan de helft van het loon gaat volgens de recente OESO-cijfers naar de staat. Men kan werken op twee factoren: de kosten verminderen of het netto-inkomen verhogen. En aan beide zijden moet iets gebeuren.”
- “Onze leden wijzen op een aantal mogelijke gevaren. Men gaat misschien investeringen doen in het buitenland of investeringen hier wat uitstellen. Het grootste probleem vandaag is het competitiviteitsverlies van ondernemingen. De Nationale Bank heeft zopas aangetoond dat de koopkracht het voorbije jaar stabiel is gebleven of zelfs iets is toegenomen”, aldus Timmermans. “Maar de concurrentiekracht die de motor is van jobcreatie en export staat onder druk.”