Vapefabrikant Juul schrapt 500 jobs door verbod

Juul, het gecontesteerde bedrijf dat vapes en liquids voor e-sigaretten maakt, moet 500 mensen laten gaan.

Het Amerikaanse bedrijf wil de ontslagen afronden voor het einde van het jaar. Daarmee anticipeert Juul op een aankomend verbod op bepaalde liquids. In de Verenigde Staten zullen liquids met onnatuurlijke smaken binnenkort wellicht verboden worden.

Snoepsmaak

80 procent van de pods die Juul fabriceert, hebben een snoepsmaak. Een verbod zou dus een serieuze impact hebben op de productie van Juul. De ontslagen moeten compenseren voor een dalende verkoop, zegt Juul-CEO K.C. Crosswaithe aan The Wall Street Journal.

Juul nam tot voor de zomer gemiddeld elke maand 300 nieuwe personeelsleden aan. Het bedrijf stelt nu een 5.000-tal mensen te werk.

Beperkingen

E-sigaretten of vapes liggen momenteel zwaar onder vuur. In de Verenigde Staten alleen al zijn enkele honderden mensen opgenomen met longinfecties. Die zijn gelinkt aan vape-gebruik, al wil de dienst Volksgezondheid daar geen één-op-één verband tussen leggen. De meeste mensen die ziek zijn geworden, zouden hun e-sigaret omgebouwd hebben zodat ze er ook marihuana mee zouden kunnen roken, al is ook dat bericht nog niet bevestigd.

In elk geval is er aan sneltempo paal en perk gesteld aan vapes. Verschillende staten hebben een tijdelijk verbod op de verkoop van e-sigaretten ingesteld. Het verbod op de snoepsmaken zou er komen omdat vapefabrikanten zo jongeren aanmoedigen om aan de vape te gaan.

Juul

Dat is ook meteen in de core business van Juul. Het merk profileerde zich eerst als een jong, hip accessoire. Daar kwam toen echter kritiek op en vapes moesten zich schikken naar dezelfde wetgeving als gewone rookwaren.

Juul maakte een ommeslag en zette vervolgens in op de markt van mensen die wensten te stoppen met roken. Het concept sloeg wel aan, maar het imago van Juul kreeg wel serieuze barsten toen de eerste zieken zich meldden. Intussen zijn ook al een twintigtal mensen overleden aan de mysterieuze longziekte.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20