Vandaag start derde fase zomerplan: Dit verandert

Vandaag, op vrijdag 30 juli, veranderen er opnieuw enkele coronamaatregelen in ons land. Het gaat om fase drie in het zogenaamde zomerplan. Deze versoepeling kwam er op twee voorwaarden. Daaraan werd voldaan, dus is de versoepeling vandaag in werking getreden.

Vanaf vandaag gaan er nieuwe coronamaatregelen van kracht in ons land. Deze houden vooral verband met evenementen, maar ook winkels, trouwfeesten en jeugdkampen.

Voorwaarden

Het zomerplan bestaat uit verschillende fases, waarbij die fases samenhangen met de coronacijfers in ons land. Voor de derde fase moesten meer dan 70 procent van de volwassenen in ons land minstens één dosis van het vaccin ontvangen hebben én moesten er minder dan 500 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen liggen.

Op dit moment hebben 7.963.756 volwassenen minstens één prik gekregen, wat goed is voor 83,3 procent van de volwassenen. Daarvan is 70,1 procent zelfs al volledig gevaccineerd. Met 93 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorgen wordt ook aan de tweede voorwaarde voldaan.

Fase 3 zomerplan

Fase drie van het zomerplan houdt in dat er bij evenementen opnieuw 3.000 bezoekers aanwezig mogen zijn binnen en 5.000 buiten. Mondmasker en sociale afstand blijven wel verplicht. Ook deel van deze fase zijn de versoepelingen voor massa-evenementen. Vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen met maximum 75.000 bezoekers opnieuw mogelijk. Daarbij moeten bezoekers wel een Covid Safe Ticket hebben en kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, minder dan 48 uur geleden een negatieve coronatest hebben afgelegd of recent besmet raakten met het virus en weer hersteld zijn. Pukkelpop gooide vorige week de handdoek in de ring omdat deze maatregelen te moeilijk waren om een normaal festival te organiseren.

Daarnaast vervalt het maximale aantal klanten in winkels en winkelcentra en moet er dus niet meer aan de ingang gecontroleerd worden hoeveel mensen er in de winkel aanwezig zijn. Verder mogen ook handelsbeurzen opnieuw doorgaan. Bij feesten en recepties, waaronder huwelijken, zijn opnieuw 250 gasten welkom, daarbij gelden dezelfde maatregelen als in de horeca. Tot slot mogen jeugdactiviteiten en -kampen met overnachting opnieuw doorgaan met maximum 200 mensen. Daarbij wordt vooraf testen wel ten zeerste aanbevolen.

De vierde fase van het zomerplan treedt op 1 september in werking. De voorwaarde voor die versoepeling was dat 70 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd was en dat is nu al het geval.

(lb)

Meer
Lees meer...
Markten