Van Rompuy en Mogherini beschuldigd van vriendjespolitiek bij benoeming Europese topjob

De voormalige ‘Europese president’ en de vroegere EU-topdiplomate Federica Mogherini zijn in het oog van een politieke storm beland. Van Rompuy zou Mogherini voorgetrokken hebben bij haar eventuele benoeming als rector van het prestigieuze Europacollege.

De voormalige EU-chef Buitenlandse Zaken onder Juncker, maakt een goeie kans op de topjob bij de eliteschool in Brugge, waar toekomstige EU-functionarissen worden klaargestoomd voor hun rol.

Professoren en alumni van het universitair instituut zijn in alle staten. Mogherini zou niet over de vereiste kwalificaties of ervaring beschikken, ze voldoet niet aan vooropgestelde criteria en bovendien stelde ze haar kandidatuur maanden na de deadline van 30 september. Dat hebben verschillende bestuursleden van het Europacollege gezegd aan het nieuwsmedium Politico.

‘Van Rompuy drukt een naam door die volledig toegewijd is aan zijn persoon’

Een Europese ambtenaar.

Nepotisme

Ze wijzen met de vinger naar Herman Van Rompuy. In een niet zo ver verleden was hij nog voorzitter van de Europese Raad, maar onlangs nam hij het roer over van de raad van bestuur van de eliteschool. In die hoedanigheid leidt hij ook het selectieproces voor de nieuwe rector. Onze voormalige premier wordt beschuldigd van goed gekwalificeerde kandidaten buiten te werken ten voordele van Mogherini. ‘Van Rompuy drukt een naam door die volledig toegewijd is aan zijn persoon’, klinkt het.

‘Dit is een beetje zoals iemand die nooit heeft leren vliegen, gezagvoerder maken van een jumbo jet’, zegt alumnus Michiel Van Hulten aan Politico. ‘Het lijkt erop dat het College bekendheid en netwerkvaardigheid boven academische rigueur en ervaring heeft geplaatst’, zei hij. ‘Dat is uiteraard rampzalig voor de reputatie van de onderwijsinstelling.’

‘Dit is een beetje zoals iemand die nooit heeft leren vliegen, gezagvoerder maken van een jumbo jet’

Michiel Van Hulten, afgestudeerd aan het Europacollege.

Een groep van de Europese groenen heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangeschreven om de zaak aan te kaarten. De commissie financiert het Europacollege namelijk voor de helft.

Vorig jaar hebben ongeveer 30 kandidaten zich kandidaat gesteld voor het rectoraat van het Europacollege.

Maar volgens verschillende professoren en EU-ambtenaren die afgestudeerd zijn aan het College, was Van Rompuy niet tevreden met de kandidaten en zocht hij naar aanvullende namen. Daarbij negeerde hij standaardprocedures en toonde hij een duidelijke voorkeur voor zijn protegé, volgens de reclamanten.

Het Europacollege biedt postgraduaten aan in allerlei Europese studies voor een vergoeding van € 25.000 per jaar voor de lessen, kost en inwoning. Morgen wordt bekend of Mogherini door de volgende ronde van de selectieprocedure geraakt. De finale beslissing valt in juni.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20