Van Peteghem wil met eenjarige staatsbon banken onder druk zetten om spaarrente te verhogen: “We gaan concurrentie aan met het spaarboekje”

Van Peteghem wil met eenjarige staatsbon banken onder druk zetten om spaarrente te verhogen: “We gaan concurrentie aan met het spaarboekje”
Vincent Van Peteghem -(Photo by NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Tijdens een Kamerdebat over de spaarrentes heeft Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, de uitgifte van een staatsbon met een looptijd van één jaar aangekondigd. Hij wil op die manier de banken onder druk zetten om de spaarrentes op te trekken.

Waarom is dit belangrijk?

De regering heeft de voorbije weken meermaals kritiek geuit op de lage spaarrentes. Intussen hebben verschillende banken, waaronder de grootbanken KBC en Belfius, de spaarvergoedingen naar boven bijgesteld. Maar volgens sommige regeringspartijen, waaronder Vooruit, blijven de spaartarieven te laag.

In het nieuws: Tijdens een commissie naar aanleiding van de lage spaarrentes in ons land zei Van Peteghem dat er een uitgifte van een nieuwe staatsbon gepland staat.

  • De looptijd zal één jaar bedragen. Bij de vorige uitgifte kon je intekenen op staatsbons met een looptijd van drie en tien jaar.
  • De staatsbons zullen specifiek gericht zijn op particulieren. De minister wil zo de banken onder druk zetten om de spaarrente te verhogen. “We gaan rechtstreeks de concurrentie aan met het spaarboekje, waarop je je geld één jaar moet laten staan om een getrouwheidspremie te ontvangen”, klonk het.
  • Bovendien gaat de minister onderzoeken of het mogelijk is om de roerende voorheffing voor de eenjarige staatsbon te verlagen van 30 naar 15 procent, wat het nettorendement een stevige boost kan geven.
    • Ter vergelijking: In ons land moet je op de eerste 980 euro aan interesten geen belastingen betalen als je je geld parkeert op een gereglementeerd spaarboekje. Zodra je meer opbrengsten opstrijkt, moet je op alles boven dat plafondbedrag een roerende voorheffing van 15 procent betalen. Dat is dus een gunsttarief.
  • De regering heeft al het licht op groen gezet voor de uitgifte. Vanaf september openen de inschrijvingen bij het Agentschap voor de Schuld en de banken. Het is nog niet duidelijk hoeveel de staatsbon zal opbrengen.
    • Tijdens het Kamerdebat gaf Van Peteghem een voorbeeld op basis van de actuele rentestand voor staatsobligaties op één jaar. Vandaag bedraagt die 3,69 procent. “Trek je daar een commissie van 0,50 procentpunt en 30 procent roerende voorheffing van af, dan blijft er 2,23 procent over. Met een verlaagde roerende voorheffing wordt het nettorendement 2,71 procent”, aldus de minister.

De e-DEPO-rekening als alternatief voor het spaarboekje

Zoom out: Binnen de regering gingen er de voorbije weken ook stemmen op om de zogenaamde e-DEPO-rekening te gebruiken om de banken aan te zetten de spaarrente te verhogen. Die rekening van de Deposito- en Consignatiekas (DCK) sprong gedurende de eerste jaarhelft in het oog omdat de spaarders een hogere vergoeding kregen dan op de spaarboekjes.

  • In april was die rente gestegen tot 3,1 procent. Je moet op de spaaropbrengsten wel een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor de nettovergoeding uitkomt op 2,17 procent.
  • Maar het mooie liedje duurde niet lang. De regering besliste eind april om de rente te plafonneren op 2,5 procent bruto, wat neerkomt op netto 1,75 procent. Momenteel geven slechts 6 van de 62 spaarrekeningen (voor volwassenen) een hoger rendement.
  • Later kwam aan het licht dat het Agentschap van de Schuld aan Van Peteghem had gevraagd om de vergoeding in te perken. Door de toegenomen populariteit van die rekening maakte de overheidsinstelling zich zorgen over het financieringsrisico. Spaarders kunnen dat geld onmiddellijk opvragen, terwijl het Agentschap van de Schuld die deposito’s belegt. Wanneer iedereen zijn geld opvraagt, kan die instelling niet alle spaarders terugbetalen.
  • Van Peteghem herhaalde dat tijdens het Kamerdebat, maar hij voegde er wel aan toe dat “de maximale rente op een later tijdstip opnieuw verhoogd kan worden, als de situatie dat toelaat.”
    • Maar: Volgens de minister is het niet de bedoeling om met de e-DEPO-rekening de concurrentie aan te gaan met de banken. “Die rekening is in de eerste plaats bedoeld om voor korte tijd geld te parkeren in het kader van bijvoorbeeld betwistingen”, aldus Van Peteghem.
    • Vooruit blijft weliswaar vragende partij om het maximumtarief af te schaffen. “Als Van Petegem in rechtstreekse concurrentie met het spaarboekje wil gaan, is er net die e-deposito. Schaf dat plafond terug af om een signaal te sturen naar de banken”, zo reageert Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.