Vandaag een krachtmeting van de vakbonden, die met een “nationale actiedag” een haast existentiële strijd voeren.
- De vakbonden houden vandaag een actiedag. Daarbij roepen ze op tot staken omdat ze niet tevreden zijn met de “praktijken van sociale dumping en de zware aanvallen op het stakingsrecht”, waarmee verwezen wordt naar de werknemers van Delhaize. Die zouden volgens de vakbonden “op een waardige en vreedzame manier actievoeren”, maar toch onderhevig zijn aan talrijke inbreuken op het stakingsrecht.
- “Rechterlijke uitspraken stellen het handelsrecht boven het recht op collectieve actie, wat een gevaarlijk precedent schept voor sociale organisaties. Door winkels te verzelfstandigen doet Delhaize aan een verkapte vorm van sociale dumping”, schrijven de nationale vakbonden.
- De vakbonden proberen zo het conflict bij Delhaize wat breder te trekken. Want daar dreigt het plan van moederbedrijf Ahold in één beweging de ruggengraat van de vakbonden te breken, bij de retailer. Door alle filialen in eigen beheer in één keer te verkopen, en zo te verzelfstandigen, komen alle werknemers in andere cao’s terecht, bij uitbaters die het zelfstandig doen. Daar is geen plek voor vakbondsvertegenwoordiging. Het is dus een keiharde strijd, op leven en dood, die zeker in Franstalig België hard gespeeld wordt: daar zijn nog steeds de meerderheid van de winkels dicht. Maar Delhaize zelf zet steeds meer deurwaarders in, om ervoor te zorgen dat hun klanten kunnen blijven komen winkelen.
- Nu proberen ACV, ABVV en ACLVB die strijd breder te trekken, met een actiedag. Er is flink wat hinder:
- Zowel bij De Lijn als bij de MIVB werden verstoorde dienstverlening aangekondigd ten gevolge van de betoging. Bij De Lijn legt zo’n 55 procent van de chauffeurs de sleutels neer.
- De MIVB laat weten welke lijnen bemand blijven, maar waarschuwt voor “zware verstoringen” op het net doorheen “de hele dag”.
- De NMBS maakte geen melding van een actiedag, maar de spoorwegmaatschappij voorspelt dat ze zo’n 15.000 betogers naar de hoofdstad zullen brengen en er op die manier ook hinder kan ontstaan.
- Opvallend wel, in de retailsector zelf is er voorlopig geen hinder bij de andere supermarkten. En bij Delhaize zelf is er één winkel gesloten, bij anderen is er wat minder personeel, zo meldt de VRT.