Vakbonden keuren sociaal akkoord goed na super spannende stemming

Het tegendeel zou moeten verbazen, maar het werd toch behoorlijk spannend: zowel het ACV als het ABVV hebben vanmorgen groen licht gegeven voor het grote sociaal akkoord, het IPA.

  • Met 57 procent van de stemmen bij het ACV doen zij wat van de grootste en meer gematigde vakbond verwacht wordt: de zaak vlot goedkeuren. Al was voorzitter Marc Leemans wel altijd een van de meest uitgesproken tegenstanders van de “sjoemelsoftware”, de ondertussen beruchte “wet van 96” die de loononderhandelingen zelf regelt.
  • Bij het ABVV, het FGTB aan Franstalige kant, was de zaak veel nipter. Daar keurde 49,06 procent het akkoord goed, en 49,01 stemde het weg. Daarmee is het ook zo, zij het op een haar na, door de achterban goedgekeurd.
  • Zeker voor de PS is dat goed nieuws: meer en meer is de FGTB de afgelopen jaren een bastion van PTB-PVDA geworden, waarbij men zich radicaal afzet van de socialistische partij. Maar die wist met minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) toch een aantal mooie verworvenheden af te dwingen en krijgt nu het groen licht van de socialistische vakbond.

Lees ook: Strijd om milieuthema barst helemaal los, met PFOS-commissie: Groen speelt geen gewonnen spel

Meer