‘Vader van het Iraanse kernprogramma’ vermoord, Iran wijst naar Israël

Het Iraanse ministerie van Defensie heeft gezegd dat Mohsen Fakhrizadeh werd doodgeschoten in een klein stadje nabij de hoofdstad Teheran. De man word algemeen beschouwd als de vader van het Iraanse kernprogramma. De Iraanse overheid spreekt van ‘een daad van staatsterrorisme’. 

In zijn officiële reactie beschuldigde de Iraanse president Hassan Rouhani Israël van de moord op de gerenommeerde kernfysicus. Het viel te verwachten dat de verdenking op aartsvijand Israël zou vallen, de joodse staat wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de moorden op vier Iraanse kernwetenschappers tussen 2010 en 2012. 

Gisteren nog kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sancties aan tegen vier Russische en Chinese bedrijven, omdat ze zouden bijgedragen hebben aan het Iraanse kernprogramma. Volgens ingewijden wou de Amerikaanse president Trump Iran nog zoveel mogelijk schade toebrengen in de laatste weken van zijn presidentschap. 

Obstakel voor Biden

Zowel de moord als de sancties zullen het moeilijker maken voor de regering-Biden om het nucleair akkoord met Iran te reanimeren. De spanningen tussen Teheran en Washington zijn geëscaleerd sinds Trump zich eenzijdig uit dat akkoord terugtrok in 2018. 

Dat akkoord werd gesloten tussen Iran en zowat alle westerse grootmachten en China. Het moest voorkomen dat Iran kernwapens kon verwerven. 

De VS hebben sinds hun eenzijdige terugtrekking steeds zwaardere sancties opgelegd aan Iran. De Islamitische Republiek op haar beurt begon opnieuw meer uranium te verrijken. Beide partijen hebben ook al meermaals aangestuurd op militaire actie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20