Uw salade uit een automaat? Welkom in de post-coronawereld

De voorbije jaren deden steeds meer robots hun intrede in de horecasector. Een verdere automatisering van de sector lijkt na Covid-19 onafwendbaar, voor zover dat nog niet is gebeurd.

McDonalds en andere Wendy’s schakelen steeds verder over op zelfbedieningskiosken, terwijl ook in Californië al hamburger-bereidende robots actief zijn. Deze evolutie deed al langer de discussie losbarsten over de vervanging van restaurantpersoneel door machines.  Covid-19 maakt dat die discussie zelfs niet langer relevant is. Mensen willen dat wat ze in hun mond steken zo weinig mogelijk in contact komt met mensenhanden.

In Silicon Valley heeft het bedrijf Chowbotics nu een robot geïntroduceerd die slaatjes maakt. De klant kan via een aanraakscherm kiezen uit tientallen verschillende combinaties. Eens de bestelling is vervolledigd gaat de robot aan de slag em mengt hij alle gekozen ingrediënten in een plastic kom. Die wordt dan nog besprenkeld met de gekozen slasaus.

Volgens oprichter Deepak Sekar slaagt Sally erin ogenschijnlijk eenvoudige taken tot een goed einde te brengen. Het verdelen van precieze hoeveelheden gesneden mango of fijne sla en wortelen bijvoorbeeld. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van de progressie die de voorbije jaren is gemaakt op vlak van robotica, sensoren en mobiele technologie.

Sally kost om en bij de 30.000 euro, is nooit ziek en wil geen fooi.

Volgens Chowbotics-CEO Rick Wilmer is de vraag naar Sally – want zo heet de robot – sinds het begin van de pandemie steil de hoogte ingegaan. Vooral in eetgelegenheden waar vroeger open buffetten werden aangeboden.

‘Automaten zullen het restaurant nooit vervangen’, zegt Chris Albrecht, hoofdredacteur van het vakblad Spoon, dat over de vooruitgang in voedseltechnologie rapporteert. ‘Bedoeling is om maaltijden aan te bieden waar restaurants niet langer haalbaar zijn. Denk aan universiteiten, kantoren of luchthavengebouwen, waarvan eetgelegenheden sluiten tijdens de avonduren, terwijl er nog vluchten vertrekken en mensen nog iets willen eten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20