De energie- en koopkrachtcrisis treft niet alleen de consumenten in hun portefeuille. Ook de werkgevers gaan gebukt onder de aaneenschakeling van crisissen. “Ze worden getroffen door een perfecte storm”, laat Danny Van Assche, topman van de zelfstandigenorganisatie Unizo, weten in een gesprek met Business AM Radio.
Unizo: “Werkgevers worden getroffen door een perfecte storm”

Waarom is dit belangrijk?
België is één van de weinige landen waar de lonen van de werknemers in (bijna) alle sectoren automatisch worden aangepast aan de gestegen levensduurte. Door de torenhoge inflatie zien veel werknemers, waaronder de bedienden (paritair comité 200), hun loon deze maand met 11 procent stijgen. Dat vertaalt zich naar fors hogere loonkosten voor de bedrijven.In het nieuws: Van Assche maakt zich zorgen over de gestegen kosten voor de werkgevers. “Ze zien alle mogelijke kosten toenemen”, waarschuwt hij.
- De topman van Unizo spreekt van een perfecte storm. “Eerst stegen de grondstof- en energiekosten. Voor heel wat ondernemingen komt nu het orgelpunt, want 40 procent van hen moet de lonen jaarlijks indexeren, wat deze week gebeurt”, verduidelijkt hij. “Dat betekent dus dat veel bedrijven in één klap de loonkosten met 11 procent zien stijgen.”
- Uit het KMO-rapport van de zelfstandigenorganisatie blijkt dat drie op de tien KMO’s hun geldreserves hebben opgesoupeerd. “Heel wat ondernemingen zitten nu met het water aan de lippen”, klinkt het. “Ze kunnen geen enkele nieuwe schok meer opvangen.”
Koopkrachtpremie: De topman van Unizo stelt zich ook vragen bij de koopkrachtpremie die de regering wil lanceren voor werknemers die actief zijn in bedrijven die het voorbije jaar alsnog goed hebben gepresteerd.
- “Die premie is er gekomen omdat de sociale partners geen akkoord hebben bereikt over de loonnorm. De wet zegt dat die 0 procent bedraagt bovenop de loonindexering, maar de vakbonden wouden dat niet aanvaarden”, herinnert hij zich. “De regering heeft uiteindelijk beslist dat de loonnorm 0 procent blijft voor de komende twee jaar. Die lanceerde toen wel de koopkrachtpremie.”
- Indien bedrijven in de loop van het jaar 2022 “goede of uitzonderlijke resultaten” hebben geboekt, krijgen zij de mogelijkheid om hun werknemers een eenmalige premie toe te kennen van maximaal 500 euro. In het geval van “uitzonderlijke hoge winst”, kan de premie tot 750 euro bedragen.
- Pluspuntje voor Van Assche: er werd een voorwaarde gekoppeld aan die premie. “Dat was bij de coronapremie niet het geval. Daardoor moesten veel bedrijven die het al moeilijk hadden die premie alsnog betalen. Concreet was dat het geval voor twee op de drie paritaire comités”, verduidelijkt hij.
- Daarom roept hij op om de voorwaarden van de koopkrachtpremie zeer strikt toe te passen. “Wat we daar ten eerste vragen is dat op z’n minst al wordt vastgelegd wat hoge winst is of wat winst is”, gaat Van Assche verder. “Winst is niet zomaar het resultaat. De vakbonden verwijzen heel graag naar de brutomarge, maar dat heeft niks met gewone winst te maken. Men moet naar de operationele winst kijken, na onder meer belastingen en investeringen.
- “Voorts moet het wel degelijk gaan over hoge winsten. De BouwUnie spreekt bijvoorbeeld van een drie- tot zesvoud van de normale winst”, verduidelijkt hij. “De winsten moeten dus echt wel hoog liggen, want veel bedrijven kunnen op dit moment die koopkrachtpremie niet aan.”
Beluister hier het volledige interview met Danny Van Assche