‘Unief is gewoon vervelend huiswerk’ en 9 andere uitspraken die tonen hoe Elon Musk de wereld ziet

Volgens Elon Musk is een diploma geen meerwaarde of bewijst het alvast niets over de kunde van sollicitanten. Een forse uitspraak van de ondernemer, maar daar staat Musk net bekend om.

Een diploma halen? Niet nodig, volgens de excentrieke uitvinder en ondernemer Elon Musk. Tijdens een Q&A op Sattelite 2020, een ruimtevaartcongres, stelde Musk het scherp. ‘De universiteit is gewoon een stapel nutteloos huiswerk.’

U hoeft volgens Musk dus geen diploma te hebben om in één van zijn bedrijven te werken, of dat nu SpaceX, Tesla of The Boring Company is. Een universitair diploma ‘bewijst helemaal niet dat je tot iets uitzonderlijk in staat bent’, dixit Musk.

‘In een ideaal scenario ben je aangenomen aan de universiteit en ben je er dan mee gestopt om iets te gaan ondernemen’, voegde Musk er nog aan toe. Hij haalde ook enkele voorbeelden aan van visionairs die hetzelfde deden. ‘Bill Gates, Steve Jobs en Larry Ellison (van Oracle, red.) zijn allemaal met de universiteit gestopt om hun eigen bedrijven op te richten.’

Opvallend: Musk zelf heeft wel degelijk een universitair diploma. Hij haalde een bachelor aan de universiteit van Pennsylvania. Daarna begon hij aan een doctoraat aan Stanford maar gaf het na twee dagen op om zijn bedrijfje Zip2 op te richten. Het legde hem geen windeieren, hij hield er 22 miljoen dollar aan over.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Musk een uitspraak lanceert die hem veel media-aandacht oplevert. Ze zeggen allemaal wel iets over hoe het brein van Musk werkt.

1. ‘Als er een manier was waarbij ik niet moest eten, zodat ik meer zou kunnen werken, dan zou ik niet eten. Ik wou dat er een manier was om voedingsstoffen binnen te krijgen zonder neer te zitten voor het eten. ‘

In een biografie over Musk vertelden medestudenten dat de jonge Elon steeds nieuwe manieren zocht om meer te kunnen werken.

2. ‘Ik zou aan die mensen zeggen dat zij hun families een stuk meer gaan zien als we bankroet gaan.’

Voormalig Tesla-werknemer Ryan Popple vertelde aan Ashlee Vance, die een biografie maakte van Musk, dat de eigenaar van Tesla dit aan zijn personeelsleden zei nadat enkelen hadden geklaagd dat hun jobs te zwaar waren.

3. ‘Ik zou graag meer tijd besteden aan daten. Ik moet een vriendin vinden. Dat is waar ik een beetje meer tijd aan moet besteden. Ik denk misschien een uur of vijf of tien – hoeveel tijd per week wil een vrouw eigenlijk? Tien uur? Dat is waarschijnlijk het minimum.’

Mandatory Credit: Photo by Stephen Lovekin/Variety/REX/Shutterstock (9662976no) Elon Musk, Grimes The Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute Benefit celebrating the opening of Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, Arrivals, New York, USA – 07 May 2018

Musk vertelde in de biografie ook dat hij meer tijd wil spenderen aan daten. Hij heeft al vijf kinderen met zijn eerste vrouw, maar scheidde daarvan. Intussen verwacht hij een zesde kind met muzikante Grimes.

4. ‘Ondanks intense inspanningen om geld op te halen, waaronder een last-minute verkoop van paaseieren, moeten we helaas laten weten dat Tesla volledig en compleet failliet is. Zo failliet, dat geloof je niet.’

Deze quote, voor alle duidelijkheid een 1 april grap, schreef Musk in de stijl van clickbait-artikels. Zijn investeerders konden er niet mee lachen.

5. ‘Als er een dictator aan de macht is, dan kan die mens sterven. Maar bij een AI is er geen dood, die blijft voor eeuwig bestaan. En dan heb je een onsterfelijke dictator waar we nooit aan kunnen ontsnappen.’

Voor iemand die regelmatig ‘visionair’ en ‘innovator’ genoemd wordt, is Musk opvallend sceptisch over AI. In de de documentaire ‘Do You Trust This Computer’ uit 2018 heeft Musk gezegd dat als een bedrijf of mens een AI ontwikkelt, de AI controle over mensen kan uitoefenen, voor eeuwig.

6. ‘Oh, btw, ik ga een cyborgdraak bouwen’.

Nog maar een grap, alleen vragen sommige Muskfans zich nog steeds af of de draak er komt. Het zou niet het vreemdste idee zijn dat Musk ooit opwerpt.

7. ‘Short burn van de eeuw komt eraan. De vlammenwerpers zouden juist op tijd moeten arriveren.’

Elon Musk heeft zijn minachting voor short-sellers al vaak laten blijken. Zij hopen dat de prijs van een aandeel daalt. In 2018 zette Musk daarover op Twitter dat ‘de short burn van de eeuw’ eraan kwam. Daarmee verwees hij ook nog even naar zijn echte vlammenwerpers die gemaakt worden door zijn boorbedrijfje The Boring Company.

8. ‘Ik overweeg om Tesla terug privé te maken aan 420 dollar per aandeel. De financiering is rond.’

Op 7 augustus 2018 tweette Musk deze epische uitspraak. Die bracht hem een klacht van beurswaakhond SEC, die hem op haar beurt dan weer een boete van 20 miljoen dollar opleverde. De tweet zorgde er ook voor dat hij geen voorzitter van de raad van bestuur van Tesla meer is.

9. ‘Waarom?’

epa

Of hij spijt heeft van die tweet? In een interview met The New York Times schokte Musk hoogstens even met de schouders over de boete van 20 miljoen dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20