Umicore: ‘We doen al het mogelijke om voor schone kobalt te zorgen’

Umicore reageert in een statement op de rechtszaak die Congolese families tegen grote technologiebedrijven aanspannen voor hun betrokkenheid bij kinderarbeid.

Een aantal Congolese families – 14 man in totaal – sleept een resem technologiebedrijven voor de rechter voor medeplichtigheid aan kinderarbeid in kobaltmijnen. Onder andere Apple, Google, Dell, Microsoft en Tesla worden aangeklaagd.

De rol van Umicore komt ook ter sprake in het dossier. Zo zouden kinderen in Congo door extreme armoede gedwongen zijn in de mijnen van Glencore aan de slag te gaan. Vervolgens verkoopt het Britse mijnbedrijf het metaal door aan het Belgische Umicore dat het op zijn beurt aan technologiebedrijven verpatst. Umicore werkt nog maar sinds mei 2019 samen met Glencore.

Artisanale mijnen uitgesloten

Umicore ontkent iets af te weten van kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in de mijnen. ‘Umicore verbindt zich ertoe batterijmaterialen, inclusief kobalt, op een ethische en duurzame manier te leveren’, klinkt het. ‘We nemen alle mogelijke acties en maatregelen om in onze toeleveringsketen voor schone en ethisch kobalt te zorgen. Elke aantijging die het omgekeerde beweert, betwisten we ten zeerste.’

‘Bijna 15 jaar geleden nam Umicore de beslissing om kobalt verkregen uit artisanale mijnen volledig uit te sluiten van haar toeleveringsketen. Die mijnen brengen namelijk onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden met zich mee, zeer vaak ook kinderarbeid. We beslisten ook om een duurzaam inkoopkader voor kobalt in te richten. Sindsdien treedt Umicore op als industrieleider ter bevordering van een verantwoorde en duurzame kobaltlevering.’

Umicore geeft nog mee dat het als eerste bedrijf ter wereld zo’n kader heeft opgesteld, en dat er een derde partij zijn keten met de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) afstemt.

Het is niet de eerste keer dat wantoestanden in de kobaltmijnen onder de aandacht komen. In 2016 kaartte Amnesty International de problematiek al aan in een rapport.

Lees ook:

Meer