Griekenland: Ultragoedkope leningen moeten herstellen wat Airbnb en ‘Gouden Visa’ kapot maakten

Griekenland gaat jonge mensen ultragoedkope woningkredieten aanbieden. Stijgende vastgoedprijzen hebben deze groep de voorbije jaren uit de huizenmarkt geduwd.

Waarom is dit belangrijk?

Een zeven jaar durende vastgoedhausse heeft veel jonge mensen in Griekenland veroordeeld tot de huurmarkt. Maar ook daar brengen stijgende huurprijzen en de inflatie velen in de problemen. Recente rentestijgingen van de Europese Centrale Bank maakten hypotheekleningen dan weer duurder. De Griekse regering maakt nu 1,75 miljard euro vrij om jongeren ultragoedkope leningen aan te bieden.

De essentie

Na Spanje en Polen komt ook Griekenland met hulpmaatregelen om jongeren betaalbare woningen aan te bieden.

  • Dat gebeurt niets te vroeg: uit een enquête in juni van de Atheense denktank Eteron bleek dat 47,9 procent van de jongeren tussen 18 en 44 jaar moeite had om of gewoon geen huur kon betalen.
  • Het percentage Grieken dat meer dan 40 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeeft aan huisvesting ligt ver boven het EU-gemiddelde.
  • Vastgoedprijzen zijn de voorbije zeven
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.