Uitverkoop op beurzen gaat verder: Dow Jones eindigt 253 punten lager

De financiële markten blijven in de ban van het coronavirus nu het aantal besmette personen wereldwijd de psychologische grens van 100.000 overschrijdt. De Dow Jones moet vrijdagavond 253 punten prijsgeven. Een verlies van net geen procent. Koopjesjagers verzachtten het leed in het laatste uur handel, maar kunnen het negatieve sentiment niet wegnemen. Ook de S&P 500 (-1,7 procent) en de Nasdaq (-1,87 procent) eindigen in het rood. De recessievrees neemt toe.

Uitstekende jobcijfers die vrijdagochtend waren bekendgemaakt konden het leed niet verzachten. De VS creëerden in februari 273.000 nieuwe banen, tegen de 175.000 die analisten hadden verwacht. Ook de werkloosheid viel terug tot 3,5 procent, de laagste stand in meer dan 50 jaar. 

Beleggers hielden geen rekening met het jobrapport. De goede cijfers bevestigen dat de impact van het coronavirus nog niet is meegerekend. Slechte cijfers zouden enkel de voorbode zijn geweest van nog meer onheil.

Olie op 24 uur 10 procent goedkoper

Energie is de verliezer van de dag. Een vat ruwe olie kostte vrijdag nog iets meer dan 41 dollar, dat is 10 procent minder dan een dag eerder. De OPEC-landen kwamen niet tot een akkoord over een productievermindering die de prijzen omhoog moest jagen.

Transportaandelen herstelden zich iets van de klappen die ze de voorbije dagen te verwerken kregen, nadat Larry Kudlow, de economische adviseur van het Witte Huis, ‘gerichte maatregelen’ beloofde om de impact van de coronavirusepidemie te verzachten. 

De verkoopsgolf is van die aard dat het ergste nog moet komen, aldus Deutsche Bank in een nota aan klanten. ‘Na twee weken van onheil is het veel te vroeg om te stellen dat deze episode achter de rug is.’

Naast de aandelen gaat ook de rente op Amerikaans staatspapier steeds lager. Obligaties met een looptermijn van 10 jaar brengen nog 0,6 procent rente op, een absoluut laagterecord.

Euro en goud profiteren

De euro profiteert van de Amerikaanse malaise en noteert op 1.13 dollar, bijna 5 procent hoger dan 2 weken geleden. De markten gaan ervan uit dat de FED snel verdere renteverlagingen aankondigt. Ook goud heeft baat bij de toenemende onzekerheid en boekt zijn grootste weekwinst sinds 2016.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.