Armenië en Azerbeidzjan gaan over tot een staakt-het-vuren, na zowat 40 jaar openlijke conflicten. Wat is er nu precies aan de hand?
In het nieuws: Armenië en Azerbeidzjan zijn het eens over een staakt-het-vuren in Nagorno-Karabach, een voormalige provincie van Azerbeidzjan, waar in september 2020 opnieuw een oorlog begon.
Waarom is dit conflictgebied? Hoewel Nagorno-Karabach officieel onder gezag van Azerbeidzjan staat, heeft de bergachtige provincie een overwegend etnisch Armeense bevolking. In 1991 werd de onafhankelijke staat Nagorno-Karabach uitgeroepen, maar die is niet internationaal erkend.
Wat is er nu gebeurd? Na het recente conflict heeft Rusland tussen de twee ex-USSR-staten bemiddeld. De Azerbeidzjanen, bij monde van premier Ilham Aliyev, spreken over een ‘capitulatie’ van de Armeniërs. De Armeense premier Nikol Pasjinan zegt dat het akkoord ‘pijnlijk voor mij en onze bevolking’ is.
Waarom is er nu pas een wapenstilstand? In essentie heeft Armenië de oorlog verloren, hoewel dat in de toespraak van Pasjinan duidelijk ontkend is. De Azerbedzjianen stonden aan de poort van Stepanakert, de hoofdstad van het gebied.
Wat is er gezegd?
- Azerbeidzjan: ‘We hebben hem gedwongen om het document te ondertekenen, wat neerkomt op een capitulatie'(…)’Ik had gezegd dat we hen (de Armeniërs, red.) van onze grond zouden wegjagen als honden en we hebben het gedaan’, zei Aliyev.
- Armenië heeft het over een pijnlijk afsluiten. Pasjinan kondigde ook meteen aan dat rellen niet gedoogd zullen worden.
- Poetin: ‘We geloven dat de bereikte akkoorden de nodige voorwaarden zullen creëren voor een duurzame en volwaardige regeling van de crisis rond Nagorno-Karabach.’
Wat gaat er nu gebeuren?
- Rusland stuurt alvast zowat 2.000 soldaten naar het gebied om de boel te controleren. Er komen ook Turkse troepen, maar het is niet bekend hoeveel. Die blijven 5 jaar, met een mogelijke verlenging van 5 jaar.
- Azerbeidzjan mag alle territoriale veroveringen in de regio houden. Dat is inclusief de tweede stad Shusha, die dit weekend nog veroverd werd door de Azerbeidzjanen. Het is niet duidelijk of de hoofdstad in de handen van Nagorno-Karabach blijft. Aangezien het territorium niet internationaal erkend is, blijft dat moeilijk liggen, en gaat het de facto om Armeense troepen.
- De wegen tussen Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach zullen heropend worden. Die zijn al vele jaren gesloten, net zoals de luchthaven van het gebied.
Lees hier alles over het lang-sluimerende conflict.