De voorbije weken zijn er al veel details naar buiten gekomen over welke hervormingen formateur Bart De Wever wil doorvoeren. Zo ligt er een uitbreiding van de effectentaks op tafel. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de beleggers?
In het nieuws: De Wever moet vanavond bij de koning verslag uitbrengen over de regeringsonderhandeling. Kans is groot dat die met slecht nieuws naar het paleis zal trekken.
- MR kant zich namelijk tegen een meerwaardebelasting. De formateur hoopt om Georges-Louis Bouchez alsnog over de streep te trekken door een extra vrijstelling binnen de meerwaardebelasting in zijn laatste aanbod te zetten. Daardoor gaan er wel inkomsten verloren, die dan weer gecompenseerd zouden worden door een uitbreiding van de effectentaks.
Uitbreiding effectentaks uitgelegd
Duiding: Wat mogen we verwachten van een uitbreiding van de effectentaks?
- Vandaag moet je een effectentaks van 0,15 procent betalen zodra er meer dan 1 miljoen euro op de effectenrekening staat. Op het moment dat je die grens overschrijdt, moet je die taks betalen op de gemiddelde waarde van de effectenrekening, en dus niet alleen op het gedeelte boven 1 miljoen euro.
- Er geldt wel een uitzonderingsregel voor het geval de gemiddelde waarde tussen 1.000.000 euro en 1.015.228,43 euro ligt. In dat geval wordt de belasting beperkt tot 10 procent van het verschil tussen de gemiddelde waarde van de effectenrekening en het drempelbedrag van 1 miljoen euro. Dat moet vermijden dat door de betaling van de taks de waarde van de effectenrekening onder het drempelbedrag van 1 miljoen euro zou dalen.
- Volgens de info die De Tijd heeft ontvangen, willen de onderhandelaars de taks uitbreiden en verhogen.
- Om te beginnen, wil De Wever de taks verhogen tot 0,3 procent. Het zou weliswaar de bedoeling zijn om het tarief de komende jaren opnieuw stelselmatig af te bouwen. Tegen 2029 zou de belasting opnieuw uitkomen op 0,15 procent.
- In het voorstel van de formateur staat ook dat effectentaks voortaan zal gelden voor beursgenoteerde aandelen op naam. Die staan niet op een effectenrekening, maar worden bijgehouden in het register van de onderneming zelf. Aandelen op naam werden bij de invoering van de taks in 2020 nog uitgesloten om kleine ondernemers te beschermen die de aandelen in het familiebedrijf meestal in de vorm van aandelen op naam aanhouden.
- Maar beleggers vonden een manier om via die weg de belasting te ontwijken. Ze lieten hun aandelen op een effectenrekening op naam zetten. De formateur wil dat achterpoortje dus sluiten. Niet-beursgenoteerde aandelen blijven weliswaar buiten schot.
- De taks op effectenrekeningen bracht vorig jaar 386 miljoen euro op. De geplande wijzigingen moeten ervoor zorgen dat de fiscus volgend jaar tot bijna 400 miljoen extra belastingen kan innen.
Kritiek op de extra belastingen
Opgemerkt: Intussen schieten enkele ondernemers met scherp op de geplande hervormingen.
- Op X, het vroegere Twitter, ergert Marc Coucke zich bijvoorbeeld aan de opeenstapeling van nieuwe belastingen. “Ondernemers zijn bereid hun deel te doen, maar wat me zorgen baart, is dat ik minder en minder lees over de ontvetting van de staat, tussenstructuren, efficiëntie, kerntaken..”, aldus de bekende ondernemer.
- Ook ondernemer Roland Duchâtelet, de mede-eigenaar van chipontwikkelaar Melexis en chipfabikant X-Fab, is kritisch voor de Wetstraat. “Een effectentaks en een meerwaardebelasting spreken de mensen aan. Het is de typisch linkse retoriek: ‘Het geld halen waar het zit.’ Maar men vergeet te vaak dat degenen met geld ervoor zorgen dat anderen ook geld hebben, door de tewerkstelling in ons land. De belasting op rijkdom is nu al heel hoog. Is het dan goed die nog te verhogen?”, zegt hij in reactie tegenover De Tijd.