Uit welke landen komt de economische groei in de volgende 5 jaar?

De volgende vijf jaar zal geen enkel land in de wereld een grotere economische groei kennen dan China, gevolgd door India, de Verenigde Staten en Indonesië. Dat hebben analisten van het persbureau Bloomberg, gebaseerd op projecties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), berekend. Op de vijfde plaats zal Duitsland uiteindelijk door Brazilië worden afgelost.

Geraamd wordt dat de wereldeconomie tot het einde van dit decennium een gemiddelde groei met 3,7 procent per jaar zal kennen. De volgende drie jaar zou dat cijfer tot 3,6 procent terugvallen. Over vier jaar zou de wereldwijde economie echter wel een waarde van 100 biljoen dollar bereiken.

Brazilië

Verwacht wordt dat China in eerste instantie een belang van 27,2 procent zou hebben in de wereldwijde economische groei. De drie daaropvolgende jaren zou dat aandeel zelfs tot 28,4 procent oplopen. Daarbij wordt opgemerkt dat China over twintig jaar wellicht een tragere economische groei zal kennen dan de Verenigde Staten, maar voorlopig wel de ranglijst blijft aanvoeren.

Ook India werpt zich volgens Bloomberg steeds meer op als een cruciale pijler van de wereldwijde economische groei. Op het einde van dit decennium zal het land in die groei een aandeel hebben van 13 procent, maar dat zal drie jaar later zijn opgelopen tot 16 procent.

Daarentegen zouden de Verenigde Staten zijn aandeel verder zien teruglopen tot respectievelijk 12,3 procent en 8,5 procent. Indonesië staat op een vierde plaats met een aandeel van achtereenvolgens 3,3 procent en 3,7 procent.

Tot het einde van dit decennium zou Duitsland met een aandeel van 2,2 procent de top vijf afronden, maar zijn aandeel in de wereldwijde economische groei zou drie jaar later tot 1,7 procent zijn teruggevallen.

Daarmee zakt het land volgens de voorspellingen naar een zesde plaats. Duitsland wordt daarbij in de top vijf vervangen door Brazilië, dat eind dit decennium als achtste zal worden genoteerd, maar drie jaar later met een aandeel van 1,8 procent op een vijfde plaats zal worden opgemerkt.

Bloomberg merkt nog op dat de Verenigde Staten niet de enige grote economie is die de volgende jaren plaats zal moeten maken voor nieuwe groeimachines zoals Iran, Turkije, Indonesië en Bangladesh. “Ook naties zoals Japan, Italië en Canada zullen hun aandeel in de wereldwijde economische groei de volgende waren wellicht zien afkalven,” aldus het rapport.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20