De Champions League staat voor een grondige hervorming. Europese voetbalclubs zullen mee mogen bepalen hoe er munt kan geslagen worden uit het kampioenenbal. Dat weet de Britse zakenkrant Financial Times.
Concreet zou er een joint venture worden opgericht met de UEFA en de Europese clubs. Dat nieuwe bedrijf zou dan alle mediarechten en sponsorcontracten beheren van zowel de Champions League als het kleinere broertje, de Europa League. Momenteel beslist de UEFA, het bestuursorgaan van het Europees voetbal, daar alleen over.
‘Super League’ in de kiem smoren
De voorbije jaren gaan er onder de absolute Europese toppers stemmen op om een soort ‘superliga’ op te richten, buiten de controle van de UEFA om. Zo’n gesloten elitecompetitie zonder promotie- of degradatiesysteem zou de finale doodsteek beteken voor het al verziekte democratische karakter van de sport. Het zou de grote clubs wel – het zijn ploegen à la Real Madrid en FC Barcelona die hiervoor pleiten – toelaten om meer rijkdom te vergaren, want er zouden constant topmatchen op de affiche staan.
Als de clubs meer zeggenschap hebben over de inkomsten van de Champions League, wordt de wil om zo’n elitecompetitie uit de grond te stampen misschien in de kiem gesmoord, is de denkwijze. Momenteel verdeelt de UEFA jaarlijks de 3,25 miljard euro aan prijzengeld en uitzendrechten op eigen houtje onder de deelnemende clubs. Meer zeggenschap over de commerciële deals moet de clubs helpen om meer inkomsten te genereren.
Drastische veranderingen
Daarnaast zou ook de competitie van het kampioenenbal hervormd worden, zodat topclubs vaker tegen elkaar zouden uitkomen. Zo ligt er een voorstel op tafel om tegen 2024 de traditionele poules van vier teams af te schaffen. Er zou een systeem komen waarbij er 100 Champions League-wedstrijden bijkomen in een format van 36 teams.
Wanneer het gefinaliseerd wordt zal dit de meest drastische hervorming zijn van de pan-Europese competitie sinds de Europa Cup – een knock-outtornooi met enkel nationale kampioenen – in 1992 veranderde in de Champions League, een breder tornooi met meer Europese ploegen.
Waarnemers sluiten niet uit dat het nieuwe bedrijf de motor kan worden voor drastische veranderingen in de sportbeleving, zoals het streamen van CL-matchen via internet in plaats van exclusiviteit voor televisiezenders. Sportieve beslissingen over de spelregels en de competitieformats blijven wel het monopolie van de UEFA.