Key takeaways
- Onderzoekers van UCSF identificeerden 14 biomarkers die verband houden met een verhoogd risico op SIDS kort na de geboorte.
- Zuigelingen die later SIDS ontwikkelden vertoonden lagere niveaus van bepaalde metabolieten vergeleken met degenen die dat niet deden.
- Biomarkers zoals acylcarnitines, 17-hydroxyprogesteron en tyrosine kunnen wijzen op onderliggende metabolische, endocriene en neurologische problemen die zuigelingen vatbaarder maken voor SIDS.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië San Francisco hebben een mogelijk verband ontdekt tussen specifieke metabolietniveaus en Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Hun studie, waarbij meer dan 350 baby’s die aan SIDS stierven werden geanalyseerd en vergeleken met meer dan 1400 gezonde baby’s, identificeerde 14 biomarkers die zouden kunnen wijzen op een verhoogd risico op SIDS kort na de geboorte.
Key Biomarkers en hun betekenis
Deze biomarkers, die werden gedetecteerd door middel van screening bij pasgeborenen, zijn metabolieten – chemische stoffen die tijdens de stofwisseling worden geproduceerd. Zuigelingen die later SIDS ontwikkelden vertoonden lagere niveaus van bepaalde metabolieten in vergelijking met degenen die dat niet deden. De onderzoekers geloven dat deze variaties kunnen wijzen op onderliggende metabolische, endocriene en neurologische problemen die zuigelingen vatbaarder maken voor SIDS.
Metabole onevenwichtigheden en hun invloed
Acylcarnitines, die een cruciale rol spelen bij het transport van vetzuren voor de energiestofwisseling, kwamen in het onderzoek als bijzonder belangrijk naar voren. Abnormale acylcarnitinespiegels kunnen wijzen op een systemische disfunctie van de vetzuurstofwisseling, wat mogelijk leidt tot onvoldoende energietoevoer naar vitale organen zoals de hersenen en het hart. Dit gebrek aan energie zou kunnen bijdragen aan plotselinge dood.
Andere onderzochte metabolieten
Twee andere metabolieten vielen op: 17-hydroxyprogesteron, een hormoon dat gekoppeld is aan de functie van het endocriene systeem, en tyrosine, een aminozuur dat essentieel is voor de productie van neurotransmitters. Onevenwichtigheden in deze metabolieten kunnen ademhalingspatronen en stressreacties verstoren (door hormonale effecten) of de productie van cruciale neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline, die stress en emotionele reacties reguleren, aantasten. Dergelijke verstoringen kunnen leiden tot verkeerde stressreacties en autonome ontregeling, beide bekende risicofactoren voor SIDS.
Perspectief van deskundigen op risicopreventie
Hoewel deze bevindingen veelbelovende inzichten bieden in het voorspellen van het risico op SIDS, benadrukt Dr. Joel “Gator” Warsh, een gediplomeerd kinderarts die niet betrokken was bij het onderzoek, dat er geen onfeilbare methode is om het risico op SIDS volledig uit te sluiten. Hij benadrukt echter het belang van het begrijpen van potentiële risicofactoren en het implementeren van preventieve maatregelen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!