UCB koopt Zogenix in farmadeal van 1,7 miljard euro

UCB heeft een akkoord bereikt over de overname van het Amerikaanse Zogenix voor omgerekend circa 1,7 miljard euro. Dat kondigde de Brusselse farmagroep woensdagochtend aan.

UCB zal een overnamebod uitbrengen op alle uitstaande aandelen Zogenix voor 26 dollar per aandeel in contanten, voor een totaalbedrag van 1,9 miljard dollar, of omgerekend ongeveer 1,7 miljard euro.

De Brusselse farmaceut betaalt de overname met beschikbare middelen en een nieuwe lening.

Het bod van UCB vertegenwoordigt een premie van 72 procent ten opzichte van de gemiddelde aandelenkoers over 30 dagen van Zogenix, die dinsdagavond in New York op 15,64 dollar sloot.

Zeldzame ziekten

Zogenix is een wereldwijd opererende biofarmaceut, die therapieën voor zeldzame ziekten ontwikkelt en op de markt brengt.

Indien er vóór 31 december 2023 goedkeuring van de EU komt voor Fintepla als weesgeneesmiddel (medicijn voor zeldzame ziekte) voor de behandeling van het Lennox-Gastaut syndroom, een vorm van kinderepilepsie, betaalt UCB nog eens 2 dollar per aandeel.

UCB verwacht dat de overname van Zogenix in het tweede kwartaal zal worden afgerond. De overname zal niet alleen bijdragen aan de omzetgroei van UCB, maar zal volgens de farmaceut ook een positief effect hebben op de winst vanaf 2023.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.