Uber staat op het punt Europa te overspoelen met elektrische fietsen en steps

Uber gaat zijn investeringen in elektrische fietsen en steps in 2020 verdubbelen, met bijzondere aandacht voor Europa.

U hebt misschien al de indruk dat Jump-fietsen als paddenstoelen uit de grond schieten, maar die trend zal de komende maanden waarschijnlijk nog verder toenemen. Na de introductie ervan in Europese steden is het moederbedrijf Uber niet van plan daar te stoppen.

‘We willen micromobiliteit verdubbelen’, zei Christian Freese, directeur van Jump voor EMEA (Europa Midden-Oosten en Afrika), in een interview met de zakenzender CNBC. ‘We hebben gezien hoe goed onze kernactiviteiten en carpooling werken en we willen steeds meer investeren, vooral in Europa.’

Meer dan 5 miljoen ritten

De resultaten zouden binnenkort zichtbaar moeten zijn in onze steden, aangezien de adoptie van Jump-fietsen en -steps in Europa die van de Verenigde Staten in de afgelopen acht maanden heeft overtroffen.

Meer dan 500.000 Europeanen gebruikten de voertuigen in deze periode, wat neerkomt op een totaal van 5 miljoen ritten via deze tweewielerservice. Jump is bijzonder goed ingeburgerd in Parijs, de stad waar de dienst op dit moment het meest populair is.

De beslissing om opnieuw te investeren in deze sector zal Uber niet helpen om op korte termijn winstgevend te worden, maar het bedrijf zegt dat het in 2021 economisch rendabel kan zijn. Dat is genoeg om de aandeelhouders te sussen. Die hebben het hard te verduren gekregen sinds de (mislukte) beursgang afgelopen voorjaar.

De concurrentie neemt toe

Het doel van Uber met deze nieuwe vervoersmiddelen is zijn aanwezigheid in reeds bestaande markten in Europese steden, waar de concurrentie steeds groter wordt, te versterken. De bedrijven Voi en Tier komen ook stilaan op en trekken dit jaar miljoenen euro’s aan risicokapitaal aan, waarvan 76 miljoen alleen al voor de Zweedse e-steps van Voi.

Op dit moment is Uber nog in gesprek met de autoriteiten van Europese landen over het gebruik van zijn steps en over de veiligheidskwesties die daarmee gepaard gaan. De abnormaal hoge snelheden en de vele voertuigen die midden op straat worden achtergelaten, zijn inderdaad omstreden.

Uber is ook van plan een gloednieuwe manier van vervoer op zijn platform te introduceren, de elektrische step. Het bedrijf is van plan dit voertuig in het eerste kwartaal van 2020 in zijn favoriete hoofdstad, Parijs, in te zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20