Twitter schaart zich niet langer achter vrijwillige EU-gedragscode rond desinformatie

Eurocommissaris Thierry Breton meldt op Twitter dat het socialemediaplatform van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt. Hij merkt daarbij op dat het bedrijf zich hoe dan ook zal moeten houden aan de vereisten van de nieuwe Europese wet inzake digitale diensten (Digital Services Act, DSA) die eind augustus van kracht gaat.

Waarom is dit belangrijk?

EU-gedragscode rond desinformatie bevat beginselen en verbintenissen voor onlineplatforms en de reclamesector om de verspreiding van desinformatie in de EU tegen te gaan. Bedrijven die de gedragscode hebben ondertekend, spannen zich in om de publicatie en verspreiding van fake news op een aantal manieren tegen te gaan. De praktijkcode bestaat sinds 2018 en werd in 2022 versterkt.

In het nieuws: Twitter is uit de vrijwillige EU-gedragscode rond desinformatie, die ook Google, Meta, Microsoft en TikTok hebben ondertekend, gestapt.

  • Breton voegt er wel aan toe dat Twitter zijn verplichtingen niet kan ontlopen. “Strijden tegen desinformatie zal vanaf 25 augustus een wettelijke verplichting worden op basis van de DSA”, schrijft hij op Twitter. “Onze teams zullen klaarstaan om te handhaven.”
  • De wet die Breton aanhaalt in zijn tweet moet internetgebruikers beter beschermen tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen. De EU kan bedrijven vanaf dan vergaande sancties opleggen als ze die regels niet respecteren, waaronder boetes tot 6 procent van de wereldwijde omzet. In het slechtste geval riskeren ze een tijdelijke opschorting van hun diensten in de EU-landen.
    • De DSA-wetgeving, oftewel de Digital Services Act, geldt voor alle platforms met meer dan 45 miljoen dagelijkse actieve gebruikers, waaronder de socialemediaplatform Facebook, Youtube en Twitter natuurlijk. In totaal gaat het om 19 bedrijven.
  • De Europese Commissie was begin dit jaar al kritisch voor Twitter omdat het als enige ondertekenaar een onvolledig activiteitenverslag neerlegde en weinig tot geen informatie gaf over hoe het bedrijf beïnvloeding door buitenlandse actoren wil tegengaan en desinformatie wil aanpakken.
Meer