Tweedehands luxehorloges leveren veilinghuizen recordverkopen op

Tweedehands luxehorloges leveren veilinghuizen recordverkopen op
Rolex blijft bij liefhebbers bijzonder gegeerd – Foto: Scott Olson/Getty Images

De markt voor tweedehands luxehorloges beleeft een absoluut topjaar. De vijf grootste veilinghuizen voor deze productcategorie – Phillips, Sotheby’s, Christie’s, Antiquorum en Bonhams – sloten het voorbije jaar volgens een studie van het gespecialiseerde bureau Hammertrack met een gecombineerde horlogeverkoop van 634 miljoen Zwitserse frank (644 miljoen euro) af. Er wordt aan toegevoegd dat dit jaar een verdere stijging zal mogen worden verwacht.

Waarom is dit belangrijk?

In de eerste helft van dit jaar haalden de vijf huizen met de verkoop van horloges een gezamenlijke omzet van 379 miljoen Zwitserse frank. Dat was 47 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkopen lagen ook 133 procent hoger dan het niveau dat drie jaar geleden - voor de uitbraak van de coronapandemie - tijdens de eerste zes maanden was opgetekend.

Nieuwe records in het vooruitzicht: Dit zal jaar zal de verkoop van tweedehands luxehorloges volgens Hammertrack dan ook waarschijnlijk een nieuw record vestigen. “Verwacht wordt dat daarbij de grens van 900 miljoen euro zal worden overschreden”, merkt het nieuwsplatform Rapaport op.

  • De reële inkomsten van de verkopen liggen nog gevoelig hoger. De cijfers van Hammertrack hebben immers uitsluitend betrekking op de verkopen van veilinghuizen. Er is niet gekeken naar de omzetten van andere marktpartijen.
  • Opgemerkt wordt daarbij dat WatchBox, gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands horloges, het voorbije jaar een omzet van 310 miljoen dollar liet optekenen. De eerste zes maanden van dit jaar leverde het platform echter al bijna 200 miljoen dollar inkomsten op. Voor het hele jaar wordt een verkoop van 400 miljoen dollar verwacht.

Groeiende gemeenschap van verzamelaars: De piekverkopen zijn volgens de analisten gedeeltelijk te danken aan de organische groei van een gestaag groeiende gemeenschap van verzamelaars die niet aarzelen om tweedehands horloges te kopen.

  • “De voorbije vijf jaar zijn de online platforms voor de doorverkoop van luxehorloges van omgevingen met grotendeels anonieme verkopers geëvolueerd tot een markt met professionele handelaars”, luidt het.
  • De omvang van die markt heeft een explosieve groei gekend. Drie jaar geleden had de wereldwijde markt voor tweedehands horloges een geschatte waarde van 18 miljard dollar. Tegen het midden van dit decennium zal er sprake zijn van ongeveer 32 miljard dollar.
  • Momenteel winnen horloges op veilingen meer aan interesse dan juwelen. De veilingomzet van tweedehands juwelen steeg vorig jaar met 55 procent, terwijl de horlogeverkoop een verdubbeling kon melden.
  • In de eerste helft van dit jaar steeg de verkoop van juwelen met slechts 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij horloges was er sprake van een groei met 47 procent.

Schaarste aan nieuwe producten: De andere belangrijke factor die de hausse in tweedehands uurwerken aanstuurt, moet worden gezocht in het slinkende aantal nieuwe exemplaren in de detailhandel.

  • “Merken produceren minder horloges en bieden vooral beperkte edities aan tegen premiumprijzen, waardoor veel nieuwe modellen buiten het bereik van de meeste verzamelaars vallen”, werpt Hammertrack op.
  • “Exclusieve exemplaren zoals de Rolex Daytona zijn uitsluitend verkrijgbaar via wachtlijsten, die zich vaak over tientallen jaren kunnen uitspreiden. Op de tweedehandsmarkt zijn die modellen – online of op een veiling – meteen beschikbaar.”
  • “Echte verzamelaars zijn op zoek naar meer zeldzame exemplaren van specifieke modellen en die vintage uurwerken zijn alleen op de secundaire markt beschikbaar”, verklaart Leigh Zagoory, horlogespecialist bij Sotheby’s, de huidige hoogconjunctuur van de markt.

Aandacht voor onafhankelijke en kleinere merken: De analisten merken nog op dat deze klanten ook een grotere aandacht voor onafhankelijke en kleinere merken tentoon spreiden.

  • “Grotere aantallen verzamelaars ontdekken de superieure technische bekwaamheid en het vakmanschap van deze horlogemakers, vooral in vergelijking met de overbekende modellen”, voeren zij aan. “Daardoor stijgt de belangstelling voor merken die tien jaar geleden nog vrijwel onbekend waren.”
  • De top tien van horlogemerken die vorig jaar op veilingen werden verkocht, vertegenwoordigde dan ook een mengeling van de gevestigde elite en kleinere zelfstandigen. Patek Philippe was de duidelijke leider en was op de veilingen present met 378 lots, die in totaal 338,8 miljoen Zwitserse frank opleverden.
  • Daarna volgden Audemars Piguet, Rolex, FP Journe, A. Lange & Söhne, Richard Mille, Cartier, Greubel Forsey, Omega en Vacheron Constantin.

Topprijzen: “Bieders zijn geïnteresseerd in zeldzame horloges met de hoogste kwaliteitsniveaus en zijn nog steeds bereid absolute topprijzen te betalen”, zeggen de analisten nog.

  • Op de veilingen overschreden vorig jaar negenentwintig lots de grens van 1 miljoen dollar aan inkomsten. Dat zou tien jaar geleden een zeldzaamheid zijn geweest.
  • Phillips, Christie’s en Sotheby’s realiseerden vorig jaar absolute recordverkopen. Phillips was met een marktaandeel van 33 procent vorig jaar de topverkoper, gevolgd door Christie’s, Sotheby’s, Antiquorum en Bonhams.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.