Veel Belgen hebben een tweede woning in Frankrijk. Maar pas op: na nieuwe akkoorden tussen beide landen zouden sommige van deze eigendommen wel eens zwaarder belast kunnen worden, ook door de Belgische fiscus.
Context: België en Frankrijk hebben onlangs een nieuw dubbelbelastingverdrag ondertekend inzake inkomsten- en vermogensbelasting. Vanaf 1 januari 2023 zullen Belgen die onroerend goed bezitten in Frankrijk via een société civile immobilière (SCI) belastingen moeten betalen aan de Franse fiscus.
- Het gaat hierbij over de onroerende voorheffing en gemeentebelasting, tenzij het onroerend goed onder de vermogensbelasting valt.
- Als het pand echter wordt verhuurd, kunnen er andere belastingen van toepassing zijn. De gespecialiseerde bank Puilaetco merkte destijds op dat “de voordelen van het oprichten van een SCI om een eigendom in Frankrijk te verwerven of aan te houden, duidelijk afnemen.”
In beide landen belasting betalen voor een tweede woning?
Maar: Volgens een nieuw wetsvoorstel dat op 23 november werd ingediend, kan België nog steeds zijn deel opeisen.
- In België bestond er tot voor kort niet zoiets gelijkaardigs als een “SCI”. Maar vanaf nu moeten die vastgoedvennootschappen die zijn opgericht om woningen te beheren als een bedrijf ook worden aangegeven bij onze belastingdienst. En pas op voor vergissingen: je kunt tot 6.250 euro boete krijgen voor elk jaar dat je het vergeet.
- Eigenaars kunnen in België ook worden belast op de belastbare inkomsten van deze SCI’s, zelfs als de woning niet wordt verhuurd, meldt L’Écho.
- Deze wijziging hangt samen met veranderingen in de Kaaimantaks en het nieuwe Frans-Belgische belastingverdrag, dat in 2025 van kracht wordt. We hebben echter nog geen deadline voor de toepassing van deze tekst, mocht het wetsvoorstel wet worden.
(ns)