Huurwoningen, salarissen, de arbeidsmarkt en nationale bedrijven, zelfs voetbalclubs: de nieuwe Argentijnse president wil een grootscheepse dereguleringscampagne lanceren.
In het nieuws: De nieuwe president van Argentinië, een voormalige economische tv-commentator die ons Trump op steroïden beloofde, wil zijn land weer op de rails krijgen, nu 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Na het devalueren van de munt om de inflatie te beteugelen en het tekort terug te dringen, lanceert Javier Milei een groot dereguleringsplan.
Indrukwekkende deregulering
- De Argentijnse president heeft een decreet ondertekend dat bedoeld is om meer dan 300 verordeningen te wijzigen of in te trekken, waaronder verordeningen over huurprijzen, privatiseringen en arbeidswetgeving. Het decreet houdt ook in dat er een einde komt aan het verbod op privatisering van nationale bedrijven, zoals de luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas en de oliegroep YPF.
- En dat is niet alles: Milei wil doorgaan met een “modernisering van het arbeidsrecht” om meer banen te creëren. Evenals een wijziging van de vennootschapswetgeving zodat voetbalclubs zich op een andere manier kunnen organiseren.
Onder het toeziend oog van het parlement
- De tekst moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Dit is verre van een uitgemaakte zaak, aangezien de presidentiële partij in de minderheid is. Ze heeft slechts 40 van de 257 zetels in het Argentijnse lagerhuis en 7 van de 72 in de Senaat. De “kettingzaag”-macht waar Milei tijdens zijn campagne zo prat op ging, dreigt te botsen met de realiteit van de democratische machtsverdeling.
- Volgens de Argentijnse grondwetsdeskundige Emiliano Vitaliani, die met AFP sprak, moet de tekst echter binnen 10 dagen worden onderzocht door een gemengde commissie bestaande uit afgevaardigden en senatoren. Maar de tekst zal alleen worden verworpen als het door beide kamers van het parlement wordt verworpen.
“Het doel is om te beginnen met de wederopbouw van het land, vrijheid en autonomie terug te geven aan individuen en te beginnen met het wegwerken van de enorme hoeveelheid regelgeving die de economische groei in ons land heeft tegengehouden, belemmerd en verhinderd.”
Javier Milei tijdens een interview op de radio
(ns)