Tweede hevige aardbeving in Turkije en Syrië

Minder dan twaalf uur na de beving die 7,8 op de schaal van Richter noteerde, beefde de aarde in Turkije opnieuw hevig.

In het nieuws: In Turkije en Syrië is het alle hens aan dek om hulp te bieden aan slachtoffers van de aardbeving. Tijdens de reddingsoperaties gebeurde een tweede aardbeving, nu met 7,5 op de schaal van Richter.

  • Intussen werden al meer dan 1.500 doden bevestigd. Er zijn ook al meer dan 6.000 gewonden. Beide aantallen zullen hoogstwaarschijnlijk nog oplopen.

Eerder

Eerder werd onderstaande berichtgeving over de eerste aardbeving gerapporteerd:

In de nacht van zondag op maandag om 4.17 uur lokale tijd, 2.17 uur in België, werden Turkije en Syrië opgeschrikt door een aardbeving met de kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Ook in Cyprus, Libanon en Israël werd de beving gevoeld.

  • Er werden er al meer dan 500 doden bevestigd door de autoriteiten van Turkije en Israël. Vooral het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië werd getroffen.
  • Er zouden al meer dan 2.500 gewonden zijn. Het is de grootste aardbeving in Turkije in meer dan 100 jaar.
  • Nu de dag is aangebroken, wordt verwacht dat het dodental verder zal oplopen. In Turkije zijn minstens tien grote steden getroffen en daar wordt nu volop puin geruimd. Het epicentrum van de beving lag op 26 kilometer ten oosten van Gaziantep. In een stad 150 kilometer verder stortte een ziekenhuis volledig in.

Hulpverlening

  • Er werden al minstens 18 naschokken gemeld van minstens 4 op de schaal van richter. De eerste naschok had een sterkte van 6,7.
  • In Italië werd tijdelijk een tsunami-alarm aangekondigd, die ondertussen al terug ingetrokken is. De overheid maant mensen wel aan om waakzaam te blijven en kustgebieden te vermijden.
  • In Turkije werd het het rampenplan aangekondigd. Er zouden al minstens 1.000 hulpverleners onderweg zijn. 
  • Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) uitte haar steun via twitter en zei bereid te zijn om hulp te sturen.
Meer