Turkije krijgt (met afstand) grootste golfenergiesysteem ter wereld

De Israëlische startup Eco Wave Power mag naar alle waarschijnlijkheid ’s werelds grootste golfenergiesysteem gaan bouwen. De installatie heeft een beoogde capaciteit van maar liefst 77 megawatt en komt op de Turkse kust van de Zwarte Zee te staan.

Met het project is 150 miljoen dollar gemoeid. Wanneer de bouw van start gaat, is nog niet bekend. Wel is bekend dat het project in de Turkse havenstad Ordu zal verrijzen en in eerste instantie een capaciteit van 4 megawatt krijgt. Het modulaire systeem wordt vervolgens gefaseerd uitgebreid, naar een uiteindelijke capaciteit van 77 megawatt. Nog geen twee maanden geleden begon de testfase voor de grootste drijvende installatie in Schotland met een vermogen van 1 megawatt. De ambities van de stationaire installatie van de Israëlische start-up zijn dus flink hoger.

Golfenergie opwekken aan de kust

Eco Wave Power werkt aan een golfenergiesysteem dat vastzit aan de kust. Dit in tegenstelling tot veel andere start-ups die golfenergiesystemen ontwikkelen. Die zetten juist in op offshore systemen, want: hoe verder van de kust, hoe krachtiger de golven. Maar volgens Eco Wave Power nemen offshore systemen ook veel nadelen met zich mee, zoals hoge kosten en lage betrouwbaarheid (door de grillige en ruwe weersomstandigheden uit de kust).

Recent onderzoek wijst daarnaast uit dat de golven uit de kust weliswaar krachtiger zijn, maar dat het vermogen dat je daadwerkelijk kunt benutten voor energieopwekking nagenoeg gelijk is aan de kust.

Nieuwe golfenergie-projecten

Eco Wave Power timmert hard aan de weg. Het bedrijf heeft vooralsnog twee projecten op zijn naam staan: een demonstratieproject in de Israëlische havenstad Jaffa en een project in het Spaanse gebied Gibraltar. Het systeem in Spanje heeft vooralsnog een capaciteit van 100 kilowatt, maar wordt naar verwachting uitgebreid naar 5 megawatt. De pijplijn aan toekomstige projecten van Eco Wave Power is daarnaast fors: maar liefst 400 megawatt.

Opkomst van golfenergie

Golfenergie heeft ontzettend veel potentie. Golven zijn er immers altijd en kunnen op talloze plekken benut worden voor energieopwekking. Ocean Energy Europe berekende bijvoorbeeld dat de Europese Unie (tot en met 2050) 100 gigawatt aan geïnstalleerde capaciteit kan realiseren, goed voor 10 procent van de elektriciteitsbehoefte van de lidstaten.

Meer