Twee NBA-sterren in de clinch over China: “Geld boven moraal voor de ‘King'”

Twee jaar geleden zette een tweet waarin Daryl Morey, toenmalig algemeen directeur van het Amerikaanse basketbalteam Houston Rockets, zijn steun betuigde aan de demonstranten in Hongkong, de relatie tussen de NBA en China op scherp. Vandaag zijn het twee topspelers van de Amerikaanse topcompetitie die in een dispuut over China gewikkeld zijn.

Boston Celtics-speler Enes Kanter heeft levende legende LeBron James van de Los Angeles Lakers er donderdag op Twitter van beschuldigd te zwijgen over Nike’s praktijken in China, omdat hij ‘money over morals’ (‘geld boven moraal’) kiest.

“Geld boven moraal voor de ‘King'”, tweette Kanter. Daarnaast foto’s van sneakers beschilderd met wat lijkt op een illustratie van de Chinese president Xi Jinping die een kroon op James plaatst. 

“Triest & walgelijk hoe deze atleten doen alsof ze geven om sociale rechtvaardigheid,” schreef Kanter. Hij verweet James, die een levenslange deal heeft met Nike, ook de vermeende praktijken van Nike in China over het hoofd te zien. “Heb je geïnformeerd naar de slavenarbeid die je schoenen maakt of maakt dat geen deel uit van je onderzoek?” schreef Kanter. 

LeBron: “Activisme beperken tot de eigen gemeenschap”

Toen Morey in 2019 een tweet verstuurde ter ondersteuning van de demonstranten in Hongkong, zei James dat Morey “ofwel verkeerd of onvoldoende geïnformeerd was over de Chinese situatie”.

LeBron James (36) is sindsdien meermaals het mikpunt van kritiek geweest omdat hij weigert zich uit te spreken tegen  de mensenrechtenkwesties in China. 

In een aparte persconferentie zinspeelde James op zijn activisme in de VS. Hij zei dat hij zich uitspreekt tegen racisme en sociale onrechtvaardigheid, maar zijn pleidooi beperkt tot zijn “eigen gemeenschap”.

LeBron James – EFE/ JAVIER ROJAS

Kanter, de Turk die niet langer welkom is in Turkije

Kanter (29), die opgroeide in Turkije, is een uitgesproken criticus van zowel de Turkse als de Chinese autoritaire regeringen. Kanters vader zat een tijd in een Turkse gevangenis op beschuldiging van terrorisme. Maar de basketbalspeler, die sinds 2011 in de NBA speelt, zei dat het een straf was omdat hij vanuit de VS het regime bekritiseert. Zo noemde hij de Turkse president Erdogan ooit “de Hitler van deze eeuw“. Kanter heeft zijn sympathie voor de in de VS in ballingschap levende geestelijke Fethullah Gülen nooit verloochend. Gülen wordt er door Erdogan van beschuldigd in 2016 ‘een coup‘ tegen hem te hebben georkestreerd.

De NBA-ster toont ook bijzondere aandacht voor de behandeling van de Oeigoeren. Dat is een voornamelijk islamitische en Turks sprekende minderheid in China. Enkele weken geleden verweet Kanter Nike nog dat het zich graag uitspreekt tegen onrechtvaardigheden in de VS, maar dat het zwijgt over kwesties in China. 

“Als het over China gaat, zwijgt Nike,” zei Kanter in oktober. “Je spreekt je niet uit over het politiegeweld in China. Jullie spreken niet over discriminatie van de LGBTQ gemeenschap. Jullie zeggen geen woord over de onderdrukking van minderheden in China.”

Enes Kanter op een foto uit 2016 toen hij nog voor de Oklahoma Thunder uitkwam – (AP Photo/Sue Ogrocki)

Gaan jullie mee de”slavenarbeiderskampen” bezoeken?

In een andere tweet vroeg Kanter aan Nike-baas Phil Knight, ex-NBA’er Michael Jordan en LeBron James om met hem mee te gaan op een reis naar China om daar de omstandigheden van de arbeiders in hun productielocaties te gaan bekijken. Hij had het daarbij over “slavenarbeiderskampen”.

Toen Kanter eerder deze maand door CNN werd geïnterviewd zei hij dat NBA-commissaris Adam Silver hem had verzekerd dat hij met zijn activisme geen regels overtreedt.

Kanter, die momenteel speelt voor de Boston Celtics, droeg tijdens een wedstrijd tegen de New York Knicks sneakers met de tekst “Free Tibet”. Dat leidde ertoe dat de wedstrijden van de Celtics in China niet langer worden uitgezonden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20