Twee gigantische denkfouten maken dat de VS nu in het Midden-Oosten achter de feiten aanlopen

Twee gigantische denkfouten maken dat de VS nu in het Midden-Oosten achter de feiten aanlopen
Joe Biden & Benjamin Netanyahu (Foto: Jim WATSON/AFP via Getty Images)

De Amerikaanse president Joe Biden wordt woensdag in Israël verwacht. Na een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu, zou Biden naar de Jordaanse hoofdstad Amman reizen om er naast de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, ook de Jordaanse koning Abdullah en de Egyptische president Fattah al-Sisi te ontmoeten.

In het nieuws. Washington bleef de voorbije dagen uit veiligheidsoverwegingen erg vaag over de reisplannen van de president. Maar dinsdag kwam dan toch groen licht.

De details. Biden wil van Israël horen “wat het nodig heeft om zijn bevolking te verdedigen en hoe het zijn militaire operaties zal uitvoeren op een manier die het aantal burgerslachtoffers minimaliseert “. Ook wil hij weten “hoe humanitaire mogelijk wordt gemaakt voor de burgers in Gaza op een manier die Hamas niet ten goede komt”, aldus zijn minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken.

  • Washington probeert ook Arabische staten te mobiliseren om een bredere regionale oorlog te voorkomen. Dat omdat Iran “preventieve actie” heeft toegezegd aan zijn bondgenoten, waaronder de Hezbollah-beweging in Libanon.

Zoom in. Biden wil van het bezoek gebruik maken om de gebeurtenissen ter plaatse te beïnvloeden en zijn imago thuis te versterken.

  • Biden en Netanyahu – zelfs in de beste tijden niet de beste vrienden – hebben ondanks hun meningsverschillen gelijkaardige ideeën over de toekomstige koers in het Midden-Oosten. 
  • Biden benadrukte herhaaldelijk zijn steun voor zowel een onafhankelijke Israëlische staat als een onafhankelijke Palestijnse staat.

2 gigantische denkfouten

Zoom out. Biden wil vooral Netanyahu doen begrijpen dat de globale reputatie van Amerika mee op het spel staat. Een bezetting van Gaza zou beide landen in een langdurig conflict meeslepen.

  • Die globale reputatie ligt ondertussen grotendeels aan diggelen, nu het duidelijk wordt dat de Amerikanen een enorme denkfout hebben gemaakt. Nu ze zelf meer energie produceren dan ze verbruiken, dachten de VS dat deze vermeende energie-onafhankelijkheid hen toeliet om aan de zijlijn van de problematiek in het Midden-Oosten te kunnen postvatten. Quod non.
  • Eigenlijk is er zelfs sprake van 2 denkfouten:
    • Ten eerste is de oliehandel een globaal fenomeen en heeft elke prijsverhoging impact op de export en de consumptie ervan. Een prijs die – vanwege de onrust in het Midden-Oosten – tot 100 dollar per vat stijgt, wordt volgens analisten beschouwd als een bovengrens die leidt tot een daling in de economische activiteit en een daling van de vraag.
    • De tweede denkfout is van geopolitieke aard. In de jaren 1980 wisten de VS de Sovjet-Unie buitenspel te zetten door een bewapeningswedloop te beginnen die de Russen kansloos liet, terwijl ze gelijktijdig met Saoedi-Arabië een akkoord sloten opdat die meer olie zouden gaan oppompen tegen een lagere prijs, wat de Russische economie nog verder versmachtte.
    • Vandaag zitten de Saoedi’s in de OPEC+ in het kamp van de Russen. Dat geeft Rusland de middelen om de oorlog in Oekraïne oneindig te blijven financieren.
  • De VS hebben de situatie in het Midden-Oosten dus totaal fout ingeschat.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.