Tv-rechten Belgisch voetbal goed voor 80 miljoen euro per jaar

De uitzendrechten voor de Jupiler Pro League, de hoogste reeks van het Belgische professionele voetbal, worden opnieuw geveild. De Pro League, de koepel van de vierentwintig profclubs van het Belgische voetbal, kan daarbij rekenen op een bedrag van minstens 80 miljoen euro.

Het huidige contract – dat aan Proximus, Telenet en Voo werd toegewezen – levert de Pro League een vergoeding op van 70 miljoen euro. Proximus en Telenet zijn echter ontevreden over de voorwaarden die aan de veiling van de uitzendrechten zijn gekoppeld. Daarbij zou immers de zender Eleven Sports worden bevoordeeld. Er wordt daarbij ook gewag gemaakt van belangenvermenging.

Eleven Sports

Volgens een aantal bronnen zijn de voorwaarden voor de veiling inderdaad opgesteld op maat van zender Eleven Sports, die onder meer al de rechten op het voetbal in Italië en Spanje heeft verworven en ook elders in Europa zijn activiteiten wil uitbreiden. Proximus en Telenet zouden zich vooral storen aan het feit dat onafhankelijke zenders zoals Eleven Sports exclusieve rechten voor een periode van vijf jaar kan verwerven, terwijl telecomoperatoren en andere partijen slechts een contract van vier jaar, zonder exclusiviteit, kunnen ondertekenen. Dat is volgens de critici een duidelijk geval van discriminatie. Ook wordt gewezen op de rol van het sportrechtenbureau MP Silva, dat bij de veiling als adviseur van de Pro League optreedt. Het bureau werd opgericht door de Italiaanse zakenman Andrea Radrizzani, die ook eigenaar is van Eleven Sports. Er is hier volgens de critici duidelijk sprake van belangenvermenging. Radrizzani is met Eleven Sports immers een kandidaat-koper van de rechten, maar kan als aandeelhouder van MP Silva ook een invloed hebben op de uiteindelijke toewijzing van het contract. MP Silva heeft aan de Pro League de veilingopbrengst van minstens 80 miljoen euro beloofd. Indien de biedingen op een lager niveau eindigen, zal het rechtenbureau het verschil bijpassen.

Meer